Читать «БАЙКИ» онлайн - страница 2

Євген Гребінка

РИБАЛКА

Хто знає Оржицю? а нуте, обзивайтесь! Усi мовчать. Гай-гай, якi шолопаї! Вона в Сулу тече у нашiй сторонi. (Ви, братця, все-таки домiвки не цурайтесь.) На рiчцi тiй жили батьки мої I панства чортiв тиск: Василь, Iван, Микола, Народ письменний, страх, Бував у всяких школах, Один балакає на сотнi язиках. Арабську цифиру, мовляв, закон турецький, Все тямлять, джеркотять, як гуси, по-нiмецьки. Подумаєш, чого-то чоловiк не зна! Да не об тiм, бач, рiч. Усю торiшню зиму Рибалка ятером ловив в тiй рiчцi рибу; Рибалка байдуже, аж ось прийшла весна, Пригрiло сонечко i з поля снiг погнало; У рiчку снiг побiг, i Оржиця заграла, I ятiр, граючи, водою занесла. "Уже ж вона менi отут сидить в печiнках, Ся рiчка каторжна! - рибалка став казать.- Куць виграв, куць програв, ось слухай лишень, жiнко: Пiду я до Сули скажену позивать!" I рознi деякi казав, сердега, речi, Iз злостi, як москаль, усячину гукав; А далi почепив собi сакви на плечi, У люльку пхнув огню, цiпок у руки взяв I рiчку позцвать до рiчки почвалав. Чи довго вiн iшов, чи нi, того не знаю; Про те нiколи сам Рибалка не казав; А тiльки вiн дiйшов, як слiдує, до краю. Сула шумить, гуляє по степам. Рибалка дивиться i очi протирає: Не вiрить сам своїм очам, Бо по Сулi - чорти б їх мучив матiр - Пливуть хлiвцi, стiжки, дiжки, усякий крам I бiдного його ниряє ятiр! Здихнув Рибалочка да i назад поплiвсь. А що, земляче, пожививсь? Ось слухайте, пани, бувайте ви здоровi! Еге, Охрiменко дурний: Пiшов прохать у повiтовий, Що обiдрав його наш писар волосний.

БУДЯК ТА КОНОПЛИНОЧКА

"Чого ти так мене, паскудо, в боки пхаєш?" - На Коноплиночку в степу Будяк тукав. "Да як рости менi? i сам здоров ти знаєш, Що землю у мене з-пiд корiнця забрав". Бува i чоловiк сьому колючцi пара: Людей товче та й жде, щоб хто його кохав. Я бачив сам таких i, може б, показав, Та цур йому! розсерджу комiсара!

ЦАП

«Мабуть, нема уже на світі правди! Мабуть, вона уже за море утекла! Чим я од Муцика поганший, справді? А пані те щеня учора привезла, Сьогодні вже йому і дзвоник почепили. Да як моторно він бряжчить, Як Муцик, бубличком задравши хвіст, біжить Та гавкає на мир щосили!» - Так навіжений Цап на ввесь окіл гукав. Хазяїн, річ таку почувши (А по-цапиному він дещо розмишляв), Йому дзвінок на шию намотав. Здурів скажений Цап, ріжки назад загнувши, Махнув борідкою, замекав, заскакав І геть-то честію такою запишнився, Да швидко став їй і не рад: Бо тілько Цап стрибне у панський сад, На шиї дзвін дзень-дзень! - народ заворушився, І гостя втришия в кошару мусять гнать. Прийшлось бідасі пропадать. Пройшло йому те врем’я, що, бувало, Майнув де здумавши, куди б то ні попало, Поїв, пообгризав - і слід пропав, А вибіга і долинки, і гори, Де був - то пожививсь; ніхто того не знав. Еге, я правду вам казав: Нащо було Паньку прохаться в прокурори!