Читать «Последна песен» онлайн - страница 144

Никълъс Спаркс

Пастор Харис беше още при баща й. Каза й, че възнамерява да остане цялата нощ, и я посъветва да прибере Джона у дома, но все пак съвестта я измъчваше, задето си е тръгнала. Утре през деня на Стив му предстояха изследвания и поредна среща с лекаря. Процедурите щяха да го изтощят и трябваше да си почива. Но тя искаше да е там, до леглото му, дори той да спи, защото скоро нямаше да го има.

Чу как вратата зад гърба й се отвори със скърцане. Уил я затвори внимателно и застана до нея. Тя не отлепяше поглед от пясъчния бряг.

— Джона най-сетне заспа — каза Уил. — Струва ми се обаче, че не разбира напълно какво става. Уверен е, че докторите ще излекуват баща му. Непрекъснато питаше кога ще се прибере Стив.

Рони си спомни как брат й плачеше в болничната стая. Успя само да кимне. Уил я прегърна.

— Добре ли си? — попита той.

— Ти как мислиш? Току-що разбрах, че баща ми умира и навярно няма да доживее до Коледа.

— Знам — меко отвърна Уил. — И съжалявам. Разбирам колко ти е трудно — Рони усещаше топлината на ръцете му върху кръста си. — Ще остана тук, за да бъда край Джона, ако се наложи да излезеш. Ще остана колкото е необходимо. След няколко дни трябваше да замина за колежа, но мога да се обадя на декана и да обясня, че ще се забавя. Лекциите започват едва другата седмица.

— Нищо не можеш да промениш — каза Рони. Усети колко остро прозвуча гласът й, но не успя да се овладее. — Не разбираш ли?

— Нищо не искам да променям…

— Напротив! Но не можеш! — сърцето й сякаш щеше да се пръсне. — И не разбираш какво преживявам!

— И аз съм губил близък човек — напомни й Уил.

— Не е същото! — тя потърка очи, за да възпре напиращите сълзи. — Аз се държах толкова подло с него! Отказвах да свиря на пианото. Обвинявах го за всичко. Три години не разговарях с него. Три години! И няма как да ги върна. Ако не бях толкова ядосана, той може би нямаше да се разболее. Може би аз съм виновна!

Рони се отдръпна от Уил.

— Не си — възрази Уил.

Прегърна я отново, но тя го отблъсна. Той не я пусна и Рони го блъсна по гърдите.

— Остави ме! Ще се справя сама!

Той обаче не отпусна ръце и когато разбра, че няма да отстъпи, тя най-сетне се отпусна в обятията му. И дълго, дълго плака.

Лежеше в тъмната стая и слушаше как диша Джона. Уил спеше на дивана в дневната. Разбираше, че трябва да отпочине, но очакваше телефонът да иззвъни всеки момент. Представяше си най-лошото — че баща й е започнал да кашля отново, изгубил е още кръв и никой не може да му помогне…

До нея лежеше неговата Библия. Прегледа я преди малко, чудейки се какво ли ще открие. Дали е подчертавал отделни пасажи, или е прегъвал страниците? Прелистваше книгата, но от баща й нямаше и следа — единствено поизтънелите листове, които свидетелстваха за задълбочено вникване във всяка глава. Прииска й се да е подсказал някак си присъствието си, да е оставил някакво разковниче за размислите си, но нищо не подсказваше, че е харесвал някои пасажи повече от други.

Рони не беше чела Библията, но усещаше, че ще прочете тази, търсейки смисъла, който баща й е откривал в нея. Почуди се дали му е подарък от пастор Харис, или пък я е купил сам. Откога ли я има? Толкова малко знаеше за него. Сега й беше странно, че никога не й е хрумвало да го разпита.