Читать «Последна песен» онлайн - страница 143

Никълъс Спаркс

Думите долетяха глухо, но тя разбра, че се отнасят за нея. През напиращите от очите й сълзи различи пастор Харис. Не успя да отговори, но събра сили да поклати глава. Пасторът я гледаше мило, но приведените му рамене и пръстите, стиснали трескаво бастуна, издаваха тревога.

— Много съжалявам — каза той. Гласът му прозвуча изнурено. — Не мога дори да си представя колко ти е трудно. Баща ти е изключителен човек.

Рони кимна.

— Как разбра, че е тук? Той ли ти се обади?

— Не — отвърна пасторът. — Една от медицинските сестри ми съобщи. Идвам тук по два-три пъти седмично. Решили, че е добре да ме уведомят. Знаят, че ми е като син.

— Ще говориш ли с него?

Пастор Харис погледна към затворената врата.

— Само ако пожелае — болезненото му изражение й подсказа, че и той чува как Джона плаче. — А след разговора с вас съм сигурен, че ще пожелае. Нямаш представа колко се страхуваше от този миг.

— Обсъждали сте го?

— Неведнъж. Той ви обича повече от всичко на света и не иска да ви натъжава. Знаеше, че е неизбежно, но съм убеден, че не искаше да разбирате по този начин.

— Няма значение. Това не променя нищо.

— Напротив, всичко се е променило — възрази пастор Харис.

— Защото вече зная?

— Не. Заради времето, което прекарахте заедно. Преди да пристигнете, беше много притеснен. Не заради болестта, а понеже искаше да сте заедно и да се чувствате добре. Може би не осъзнаваш колко му липсвахте и колко ви обича — и теб, и Джона. Буквално броеше дните. Когато се виждахме, не пропускаше да ме уведоми: „деветнадесет дни“, „дванадесет дни“. А преди да пристигнете? Часове наред чистеше и сменяше чаршафите. Знам, че къщата не е нищо особено, но ако я беше видяла преди, щеше да ти стане ясно. Мечтаеше да изживеете едно прекрасно лято и той да бъде част от него. Като всички родители Стив иска да сте щастливи. Иска да е сигурен, че ще живеете добре и ще вземате правилни решения. За това мечтаеше и вие му го дадохте.

Рони присви очи.

— Но аз невинаги вземам правилните решения.

Пастор Харис се усмихна.

— Това означава просто, че си човешко същество. Баща ти никога не е очаквал съвършенство. Но знам колко се гордее с младата жена, в която си се превърнала. Каза ми го преди няколко дни. Да беше видяла как светеха очите му! Беше толкова… горд, щастлив. Същата нощ, когато се молех, благодарих Богу за това. Защото баща ти наистина се сблъска с много трудности, когато се премести тук. Съмнявах се, че отново ще намери щастието. И все пак въпреки всичко, което се случи, сега съм уверен, че го е намерил.

Рони отново усети как буца засяда в гърлото й.

— Какво трябва да направя?

— Не знам дали изобщо можеш да направиш нещо.

— Много се страхувам — отрони тя. — И татко…

— Знам. И макар да беше щастлив с теб и Джона, знам, че и той се страхува.

Същата вечер Рони излезе на верандата. Вълните се разбиваха в брега с присъщото си ритмично постоянство, а звездите блещукаха ярко както винаги. Всичко останало обаче изглеждаше променено. Уил разговаряше с Джона в спалнята — в къщата имаше трима души както обикновено, но въпреки това й се струваше по-пуста.