Читать «Велике плавання» онлайн - страница 32

Зінаїда Шишова

Оскільки в цих секретаревих словах просвічувала гаряча любов до пана, ми охоче пробачали йому насмішки з адміралової пихи, з його красномовства, яке синьйор Маріо називав балаканиною, і з його безмежного шанолюбства. Про інші сторони адміралового характеру я не берусь казати, що ж до красномовства месіра, то я та Орніччо вже трохи звикли до його велемовного стилю, який часто відштовхував од адмірала серця простих людей. Однак це ж красномовство прихилило до нього дворян, герцогів і навіть саму королеву.

Ми не дали синьйору Маріо заснути, і він терпляче розповідав нам про юнацькі і дитячі роки свого друга.

— Чи правда, що пан наш вчений, як Птолемей? — запитували ми.

Добрий синьйор Маріо, поміркувавши, давав нам точну і вичерпну відповідь:

— Голубок, безперечно, розумна і вчена людина. Він жадібно накидається на книги і охоче розмовляє з людьми, від яких може почерпнути нові знання. Але порівнювати його з Птолемеем, звичайно, не можна. Стрункі й логічні знання Птолемея зовсім не подібні до того хаосу відомостей, вчених записів і неуцьких байок, якими напхана голова Голубка. Шерстобити в Генуї влаштували кілька шкіл для своїх дітей, і Голубок отримав там свою частку освіти. Але його любов до владарювання багато заважала йому в цьому, і часто я або якийсь інший школяр виконували за нього класну роботу. У школі він навчився, правда, каліграфічно писати і добре малювати карти, але знань він там почерпнув не так уже багато. Набагато більше він, звичайно, навчився на практиці, плаваючи з купцями як прикажчик.

— Чи правда, що пан вперше вирушив у море чотирнадцятирічним, що тоді він уже був начальником корабля?

— Ні, я його зустрічав після школи студентом у Павії, де ми мали продовжити свою освіту і де він навчався дуже короткий час. Коли Голубок почав морську службу, йому було десь біля двадцяти чотирьох чи двадцяти п'яти років. Був він тоді простим матросом, хоч за своїми знаннями, можливо, був гідний стати капітаном судна.

— Чи правда, що наш пан, наче грецький філософ Демосфен, набирав у рот камінців, щоб навчитися ясніше і виразніше говорити?

— Не знаю, навіщо вже ясніше потрібно було говорити! Цей чотирнадцятилітній хлопчисько і тоді вже міг перемогти в суперечці поважних вчених. Треба, одначе, зізнатися, що у суперечках Голубок часто посилався на обставини, яких не було, і на людей, яких він не знав. Але ті, що сперечалися з ним, помічали це лише як закінчувалася суперечка. В розпал полеміки він усіх зачаровував своїми влучними порівняннями і блискучими зворотами…

Ось таким чином, питаючи і одержуючи відповіді, ми послідовно відновили всі роки життя нашого пана, дізналися про його блукання і злигодні, яких він зазнав, пропонуючи проект свого плавання в Генуї, Португалії, Англії, Франції. Брат пана — Бартоломе Колон — досі перебував у Парижі, бо сестра короля, Анна Боже, зацікавилась намірами пана і пообіцяла Бартоломе відрекомендувати його своєму вінценосному братові.

Майже скрізь, викладаючи свій план подорожі, адмірал зазнавав утисків, глузів темних людей, стикався з пихою вельмож.