Читать «Велике плавання» онлайн

Зінаїда Шишова

Зінаїда Шишова

ВЕЛИКЕ ПЛАВАННЯ

Переклад з російської М. Мартинюка

Малюнки А. Паливоди

Довго про світ широкий і різноманітний давали уявлення лише товари та розповіді купців. Довго сперечалися про те, чи Земля чотирикутна, чи подібна до кола, потім зрозуміли, що вона не коло, а куля; сперечалися про розміри цієї кулі, проводили по ній уявні лінії, щоб зорієнтуватися серед великих і невідомих шляхів.

Страхітливі навали відкривали глибину світу, освітлюючи його пожежами.

По широкому степовому коридору, звідти, звідки не доходило ніяких вістей, пересувались народи, які називались по-різному.

Колумб багато їздив, зустрічався з португальськими мореплавцями, що перетинали вже море Пітьми, мабуть, у нього була складена португальцями карта, яка і наштовхнула його на думку вирушити у Катай морем, прямо через океан. Цей шлях, за його обрахунками, був коротший, а вітри, що віють у той бік, уже були розвідані.

Довгі роки умовляв Колумб королів, сановників і купців, щоб вони дали йому грошей на спорядження флотилії. Він був переконаний, що прямим шляхом швидше досягне країни перлів, золота і прянощів. Він бував у Португалії, можливо, побував в Англії, сім років прожив в Іспанії, добиваючись коштів на велику подорож.

Завдяки випадковому протегуванню ченців Рабіди Колумб добрався до королеви. Правителі З'єднаного королівства — Ізабелла Кастільська і Фердінанд Арагонський підписали з Колумбом угоду, сповнену обіцянок. Колумб домовився з палосськими моряками братами Пінсонами. Три каравели підняли свої якорі в серпні 1492 року.

Щезли береги материка, на обрії розтанули обриси островів. Уперше в історії людства моряки свідомо перепливали океан. Їх вели зорі, вони перевіряли шлях по картах, і дорогу вказувала їм магнітна стрілка — подарунок того ж дивовижного Катаю.

Колумб був людиною великої волі і великого досвіду, він вірив у карту, у компас, у тодішню науку і в свою щасливу долю.

Кораблі в середині вересня перетяли Саргассове море. Дув попутний вітер. На початку жовтня, після того як появились птахи, провіщаючи наближення землі, з корабля побачили зелену смужку далекого берега.

Колумб не відкрив Америки, бо він не збирався її відкривати. Він зустрів перепону у своїй великій подорожі і Новий Світ вважав за берег Індії. Ця перепона була тією землею, яку ми називаємо тепер Америкою.

Зінаїда Шишова показала в цікавому романі, якою складною і суперечливою була епоха Колумба. Вона показала самого Колумба — мрійника, великого мореплавця, ясновидця, людину великої волі і великих хиб.

Зінаїда Шишова змалювала мандрівку як розповідь про таємницю карти. І це цілком слушно, бо до карт тоді ставилися з забобонною пошаною, вони були не точні, але з них можна було багато про що здогадуватися. Тогочасна карта була великою коштовністю, бо її екземплярів було мало. Карта була намальованою таємницею.

Книга Зінаїди Шишової заснована на фактах і на здогадах.

З щоденника Колумба ми знаємо, що в його екіпажі були хлопчаки — корабельні юнги. Через необачність одного з них зазнала аварії «Санта-Марія» — флагманське судно флотилії.