Читать «Велике плавання» онлайн - страница 152

Зінаїда Шишова

Дикун привів з собою дружину, таку ж малорослу кволу істоту, і вона знаками ствердила, що люди, які висадились тут, взяли човна на плечі і вирушили вгору по берегу у напрямку гір.

Почувши пояснення індіанців, адмірал вирішив негайно послати на розшуки Орніччо загін, але люди нашої команди були так змучені хворобами і голодом, що на них боляче було дивитись.

Увечері цього дня пан покликав мене до себе в каюту.

— Франческо, чи любиш ти свого друга настільки, щоб один вирушив на розшуки? — спитав він.

У першу мить думка про те, що я самотній опинюсь у цих диких краях, налякала мене, але я мовчав, чекаючи, що скаже адмірал далі.

— Посилати на берег кількох людей я не збираюсь, — вів він далі. — Ці люди не розуміють, що являє для нас Орніччо. Цілком слушно вони зміркують, що заради однієї людини не слід занапащати цілий загін. І справді, вони всі так змучені лихоманкою і цингою, що водяні випари тутешньої місцевості доконають їх остаточно. Грунт тут болотистий і грузький, але де може загрузнути цілий загін, легко пробереться одна людина. Тобі я зможу видати на дорогу трохи сухарів, а забезпечити провізією кількох чоловік майже неможливо. Мені ж самому необхідно далі обстежувати береги, бо я не повернусь в Ізабеллу, поки не переконаюсь, що ми перебуваємо поблизу берегів Катаю. Якщо ти не відважишся один вирушити на берег, я не буду наполягати, — додав адмірал, — але тоді важко передбачити, щоб ми коли-небудь зустрілися з твоїм другом.

— «Мавр не може помилятися», — відповів я фразою, яка останнього часу стала у пана прислів'ям. — Я, звичайно, вирушу в дорогу, месіре адмірал, але, якщо я загину, скажіть Орніччо, що я до самої смерті турбувався про нього.

— Навіщо тобі гинути? — сказав пан ласкаво. — Народ тут сумирний і полохливий; якщо ти доберешся до гірських жителів, вони приймуть тебе прихильно і гостинно, що властиво для мешканців Куби. Наша флотилія буде весь час повільно просуватися вперед, а ти будеш іти в тому ж напрямку, але суходолом. Якщо нам більше пощастить і ми раніше від тебе довідаємось про Орніччо, тобі негайно дамо знак пострілом з бомбарди, а наздогнати нас не становитиме для тебе великих труднощів.

Розділ VII

МАВР МОЖЕ ПОМИЛЯТИСЯ

Взявши з собою у мішок трохи підмоклих сухарів, перекинувши за плече про всяк випадок легку аркебузу, я швидкими кроками рушив у дорогу.

Волога виступала з грунту під моїми ногами, і, оглянувшись, я побачив довгий ряд слідів, заповнених водою.

Єдина турбота про те, як би мене тут не звалила лихоманка, хвилювала мене, і я гаряче благав бога, просячи його зміцнити мої сили.

Тільки надвечір я добрався до невеликого індіанського селища. Підіймаючись час від часу на узвишшя, я бачив перед собою нашу невелику флотилію, що рухалася в тому ж, що і я, напрямку.