Читать «Велике плавання» онлайн - страница 150

Зінаїда Шишова

Острів цей пан на честь святого Якова охрестив «Сант-Яго», по-тубільному ж він називався «Ямайка».

Зразу ж, як прибули ми сюди, нам впала у вічі відмінність ямайців від усіх бачених досі індіанців. Вони були набагато войовничіші від мешканців Еспаньйоли і Куби і всі без винятку — досвідчені моряки. Вони навіть вміли користуватися вітрилами. Човни їхні, видовбані з суцільних стовбурів червоного дерева, досягали інколи дев'яноста шести футів завдовжки.

Оскільки ми не бачили у жителів Ямайки золотих оздоб і нічого про золото тут нам сповістити не могли, то, мені на радість, пан, дійшовши до східного краю Ямайки, вирішив повернутися на Кубу. І 18 травня ми знову опинились біля її берегів.

Кубинці скрізь зустрічали нас як добрих друзів, і нам навіть не доводилось вже обдаровувати їх дрібничками, щоб отримати від них необхідні продукти харчування.

Пан узяв курс на захід, будучи певний, що ми тут досягнемо багатих областей Катаю.

Незабаром ми потрапили в архіпелаг зелених островів, які адмірал назвав «Сади Королеви».

Незважаючи на те, що у тутешніх водах нам загрожували підводні рифи і мілини, або, певніше кажучи, саме тому, пан відважився спрямувати сюди свої судна. Як вказували у своїх описах Марко Поло і Мандевілль, численність островів, рифів і мілин якраз і свідчить про наближення до берегів Катаю.

22 травня ми припливли до безлюдного острова.

Наступного дня, пливучи далі, ми зустріли каное з дикунами, що ловили рибу.

Я з цікавістю придивлявся до їхніх облич, шукаючи в них рис, описаних венеціанцем, але зовсім не помітив ні жовтого кольору шкіри, ні вузьких розкосих очей. Волосся вони заплітали в коси і складали джгутом на маківці.

Їхній спосіб ловити рибу звернув на себе увагу. Дикуни використовували для цього велику, особливої породи рибу, так само як у Європі використовують сокола на полюванні, її на мотузці спускали у воду. І завдяки особливим придаткам вона хапала дрібнішу себе рибу; після цього рибу з її здобиччю піднімали в човен.

Зустрінуті нами дикуни всі без винятку стверджували, що береги Куби безмежно простеляються на захід, і після цього навіть наймаловірніші перестали сумніватися, що ми перебуваємо біля берегів материка.

Як я міг не поділяти адміралового захоплення з приводу цього відкриття! Подумати тільки, здійснились нарешті мрії його безсонних ночей! Ніякі нещастя і перешкоди не повинні тепер нас бентежити. Нехай хвилюється бунтівливе населення Еспаньйоли — велике відкриття адмірала примусить замовкнути його ворогів. Можливо, зараз, коли адмірал відчув свою правоту і силу, до нього повернеться його попередня незламність і певність, і він усуне клятого Охеду від управління фортецею?