Читать «Сюрпризи долі» онлайн - страница 37

Ева Гата

— Як я не здогадалася, я ж тепер Сантуца, яка йде трагічною дорогою до церкви. Я така сама жертва кохання.

Олена бездумно плелася вздовж Сени до Лувру, а в вухах беззупину лунало інтермецо. Їй хотілося заглушити мелодію, вона затуляла вуха руками, та звучання пробивалося через долоні, виривалось назовні, наповнюючи звуками повітря.

— Я не хочу тебе чути, — скрикнула Олена так голосно, що перехожі озирнулися.

— Вибачте, я божеволію…

Праворуч з’явилися стіни Лувру. А ось і відчинена брама, через яку можна потрапити в перше подвір’я палацу. Якщо стати посередині, то через наступну браму можна побачити фонтан, а за ним — скляну піраміду, новітній символ Лувру.

Олена сіла на кам’яну лаву, вирубану в стіні. Страшенно мучила спрага. Раптом перед нею з’явився чорношкірий хлопчик з повним відром охолоджених пляшок з водою.

— Бажання збуваються, — ще раз повторила знайому сентенцію.

Вона поглянула на годинник і радісно відзначила, що вже добігає п’ята. Отже, час зрушився з місця. І тут їй пригадалися слова Пантелія, що той закінчує роботу о шостій, і за бажання вони можуть зустрітися біля входу в Будинок інвалідів. Де його шукати? На щастя, у торбинці лежав план міста. Виявилося, що це недалеко. Треба лишень знову вийти до ріки і пройти вздовж неї шмат шляху.

Олена поквапилася, їй неодмінно треба з кимсь поговорити, самотність остогидла як гірка редька, та й, зрештою, ставала небезпечною. Вона минала розкішні будівлі, кожна з яких нагадувала палац. А ось здалеку завиднівся славнозвісний Будинок інвалідів, витвір мистецтва не може нікого залишити байдужим. Вона зайшла в подвір’я, знайшла церкву і стала терпляче чекати.

— А якщо він не з’явиться? — спазматично пульсувала думка. — Що робити далі? — Повертатися в готель — боязко, там її душили небезпечні думи.

— Господи, змилуйся, нехай він прийде!

Побоювання були марними, оскільки рівно п’ять по шостій з якихось потаємних дверей виринула постать у білому комбінезоні й попрямувала просто до неї. Так, це Пантелій! Яке щастя, що хоч він виявився слівним чоловіком і не обдурив.

— Привіт, як ти тут? Уже багато побачила?

— Як добре, що ти прийшов, — радісно зустріла його Олена, — я і не зауважила, як ми перейшли на ти.

— Бачу, у тебе вже ліпший настрій, ніж учора. Почекай на мене хвилин десять, я переодягнуся і тоді підемо їсти. Якщо хочеш, ходи зі мною. Там, правда, стороннім вхід заборонено, але спробую тебе провести.

— Не залишай мене, — жалібно простогнала Олена.

Вони пройшли через вузький прохід і опинилися в внутрішньому дворику, увінчаному галереями. Праворуч виднілися двері з написом «Стороннім не заходити». Пантелій пропустив Олену вперед. Вони зайшли в маленький коридор з шафами, з якого потрапили в велику залу, де на помостах ще працювали деякі реставратори в схожих білих комбінезонах.

— Ми реставруємо старовинні фрески на стінах. От бачиш — це моя робота, — Пантелій показав на кілька зображень, які виділялися на сірому тлі.