Читать «Сюрпризи долі» онлайн - страница 31

Ева Гата

Олена вийшла на вулицю, міцно затиснувши в руках картку з адресою Жана. Вона почала розпитувати перехожих, як дібратися за цією адресою, але ті не могли їй пояснити, нема іншої ради, як взяти таксі. Як виявилося, будинок Жана був далеченько від залізничного вокзалу, й довелося заплатити чималу суму. Жінка вийшла з авто і спинилася біля хвіртки.

Невеликий будиночок виднівся в кінці старого саду. Довкола панувала ідеальна чистота. Крізь густі кущі проглядалася галявина, вкрита акуратно підстриженою травою. До будиночка вела алея, уздовж якої росли різноманітні квіти.

Олена відчинила хвіртку і зайшла всередину, пройшла стежкою до дверей і подзвонила. Серце калатало, мов навіжене. Уже все позаду, вона досягла мети і зараз почнеться казка.

Двері відчинила жінка і здивовано подивилася на гостю.

— Чи пан Жан удома? — запитала Олена.

— Жаааан! — гукнула жінка.

Вона щось запитала Олену французькою, але та нічого не зрозуміла. За хвилину в передпокої з’явився Жан.

— Звідки ти?! — вигукнув з подивом.

— Ти казав, що любиш сюрпризи, от я і вирішила привітати тебе з уродинами.

— Дуже мило з твого боку, — збентежено промовив господар, — ну, тоді заходь.

Жінка не відходила ні на крок і з подивом продовжувала оглядати Олену.

— Познайомся, люба, це дружина мого приятеля з моєї Батьківщини, в якого я колись жив, — Олена, — промовив Жан французькою, але все було зрозуміло.

Жінка простягла руку для привітання.

— А це, Олено, моя дружина Марі, — продовжував Жан.

Земля захиталася під ногами. Як можна бути такою наївною, таж він одружений. Що тепер? Кров прилинула до обличчя. Олена хотіла розчинитися в повітрі, стати невидимою, зникнути з цього місця.

— Заходь і почувайся як удома, — запросив неждану гостю Жан.

Олена зайшла в вітальню. Кімната обставлена скромно, але зі смаком. На стіні висіло багато картин. У кутку заховався старовинний креденс з порцеляновим посудом, посередині стояв великий дубовий стіл, укритий ажурною серветкою. Збоку протягав обійми м’який куток, гостинно запрошуючи сісти.

— Ти на довго до нас? — запитав Жан.

— Тепер не знаю, — збентежено промовила Олена.

— Я не встиг тобі написати останні новини, два місяці тому одружився.

— Так, ти мені цього не написав.

— Моя дружина нічого не розуміє нашою мовою, сміливо можеш говорити усе, що заманеться. Ти мені так і не сказала, яким вітром тебе до нас занесло?

— Я хотіла привітати тебе з уродинами, — крізь сльози промовила Олена.

— Ну то в чім річ, чому не вітаєш? — посміхнувся Жан, — але ні, ліпше зроби це ввечері. Прийдуть мої батьки і сусід Пантелій, я тобі про нього розповідав. А зараз може хочеш прийняти душ з дороги і трохи відпочити? Марі приготує тобі кімнату нагорі.

«Що я тут роблю?» — у розпачі думала Олена, змиваючи сльози в лазничці. Їй здавалося, що перебуває в кошмарному сні, який так зненацька розпочався.