Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 91

Екхарт Толе

все още нужда от връзка? Мъжът ще се чувства ли

все още привлечен от жените? Жените все още ли

ще се чувстват непълноценни без мъж?

Просветлени или не, вие сте или мъж, или жена, така че на ниво идентичност на формата сте непълни, само половинка от цялото. Тази непълнота се усеща като привличане между мъжете и жените, привличане към противоположния енергиен полюс, независимо от степента на съзнанието. Но в състоянието на свързаност с вътрешния свят вие чувствате това привличане някъде на повърхността, в периферията на живота си. В това състояние всичко, което ви се случва, се усеща по такъв начин. Целият свят ви прилича на вълнички по повърхността на огромен и дълбок океан. Вие сте океанът и, разбира се, сте и вълничките, но вълнички, които са осъзнали истинската си тъждественост с океана. В сравнение с цялата му огромност и дълбочина светът на вълничките не е чак толкова важен.

Това не означава, че не общувате задълбочено с другите или с партньора си. Всъщност можете да общувате задълбочено само ако осъзнавате Битието. От тази отправна точка можете да се съсредоточите отвъд воала на формата. В Битието мъжкото и женското са едно. Вашата форма може да продължи да има определени потребности, но Битието няма такива. То е завършено и цялостно. Ако потребностите бъдат задоволени, това е прекрасно, но задоволяването им, или незадоволяването им, няма отношение към дълбокото ви вътрешно състояние. Затова е напълно възможно просветленият човек да изпитва усещане за недостиг или непълнота на външното ниво на живота си, ако не е задоволена потребността му от противоположния пол, но същевременно вътрешно да бъде напълно завършен, осъществен и спокоен.

Да си гей помага ли, пречи ли, или пък

няма никакво значение в търсенето на просветление?

С наближаването на зрелостта несигурността около сексуалността ви, последвана от осъзнаването, че сте “различен” от другите, може да ви тласне да се разграничите от социално обусловените модели на мислене и поведение. Това автоматично ще повиши нивото на съзнанието ви над това на несъзнаващото мнозинство, чиито членове безрезервно възприемат всички наследени шаблони. В този смисъл гей ориентацията може да бъде полезна. Това, че донякъде сте аутсайдер, човек, който не се “вписва” сред другите или по някаква причина е отхвърлен от тях, прави живота ви по-труден, но и донякъде ви дава преимущество по отношение на просветлението, защото почти насила ви извежда от несъзнанието.

От друга страна, ако си изработите самосъзнание въз основа на гей ориентацията си, сте избегнали един капан само за да паднете в друг. Ще играете роли и игри, наложени от мисловната ви представа за себе си като гей. Така ще паднете в плен на несъзнанието. Ще загубите реалността. Под маската на егото ще бъдете много нещастен. Ако това се случи, гей ориентацията ви ще се окаже препятствие. Но, разбира се, винаги ще имате още един шанс. Силното нещастие също може да изиграе пробуждаща роля.

Не е ли вярно, че трябва да имаш добри отношения