Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 89

Екхарт Толе

И така, себеотъждествяването ви пречи да се справите с болковото тяло. Някои жени, които са вече достатъчно съзнаващи, за да се освободят от идентичността си на жертви на лично ниво, все още се държат за нея на колективно ниво: “какво са причинили мъжете на жените”. Прави са — и не са. Прави са, доколкото колективното женско болково тяло наистина до голяма степен се дължи на насилие от страна на мъжете върху жените и на потискането на женското начало на тази планета в продължение на хилядолетия. Грешат обаче, ако извличат самосъзнанието си от този факт и така остават пленници на колективната идентичност на жертви. Ако една жена продължава да се вкопчва в гнева, недоволството и осъждането, значи тя се е вкопчила в своето болково тяло. Може би това ѝ дава успокояващо усещане за идентичност, за солидарност с другите жени, но я държи свързана с миналото и пречи на пълния ѝ достъп до нейната същност и истинска сила. Ако жените се отдръпнат от мъжете, това засилва усещането за отделност и така укрепва егото. А колкото по-силно е егото, толкова по-далеч се намирате от истинската си природа.

Затова не търсете идентичността си в болковото тяло. По-добре го използвайте за просветление. Преобразувайте го в съзнание. Особено подходящо време за това е по време на месечния цикъл. Смятам, че през идните години много жени ще навлязат в състоянието на пълно съзнание именно по това време. Обикновено за повечето жени то е време на несъзнание, тъй като ги превзема колективното женско болково тяло. След като достигнете определено ниво на съзнание обаче, можете да обърнете този процес и вместо несъзнанието да укрепвате съзнанието. Вече описах този основен процес, но нека го проследим отново, този път конкретно във връзка с колективното женско болково тяло.

Когато усетите наближаването на менструацията, преди да почувствате първите признаци на така нареченото предменструално напрежение — пробуждането на колективното женско болково тяло, бъдете много будни и бъдете възможно най-пълно в тялото си. Когато се появят първите признаци, трябва да сте достатъчно будни, за да ги “уловите”, преди да са ви превзели. Например, това може да бъде силна раздразнителност или пристъп на гняв, или някакъв чисто физически симптом. Каквото и да е, уловете го, преди то да завладее мисленето или поведението ви. Това означава просто да насочите към него светлината на вниманието си. Ако е емоция, почувствайте силния ѝ енергиен заряд. Знайте, че това е болковото тяло. Същевременно бъдете в ролята на знаещия, тоест осъзнавайте целенасоченото си присъствие и чувствайте силата му. Всяка емоция, в която вложите присъствието си, бързо ще отстъпи и ще бъде преобразувана. Ако става въпрос за чисто физически симптом, вниманието, което му отдавате, ще му попречи да се превърне в емоция или мисъл. Останете с будно внимание и чакайте следващия знак на болковото тяло. Когато той се появи, уловете го по същия начин.