Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 90

Екхарт Толе

По-късно, когато болковото тяло се събуди напълно, е възможно да има доста сътресения във вътрешното ви пространство в продължение на известно време, може би няколко дни. Каквато и форма да приеме това, запазете присъствие. Отдайте на тази форма цялото си внимание. Наблюдавайте бурята в себе си. Знайте, че я има. Задръжте знанието, бъдете знаещият. Помнете: не позволявайте на болковото тяло да използва ума ви и да завладее мисленето ви. Дръжте го под око. Почувствайте енергията му пряко, вътре в тялото си. Както знаете, пълното внимание означава пълно приемане.

Посредством последователно внимание и — следователно — приемане, настъпва преобразуването. Болковото тяло се трансформира в лъчисто съзнание, както парче дърво, поставено в огъня или близо до него, се превръща в пламък. Така менструацията ще стане не само приятна и носеща удовлетворение изява на вашата женственост, но и свещено време на преобразуване, когато създавате ново съзнание. Заблестява истинската ви природа — и в женската ѝ страна като Богинята, и в трансцендентния ѝ аспект като божественото Битие, което е над разделението на мъжко и женско начало.

Ако вашият партньор е достатъчно съзнаващ, той може да ви помогне при описаното току-що упражнение, като по това време задържа особено усърдно честотата на наситено присъствие. Ако той присъства, когато изпаднете обратно в несъзнателно себеотъждествяване с болковото тяло, което отначало може да се случи и ще се случва, ще можете лесно да се върнете при него, в неговото състояние. Това означава, че когато болковото тяло временно поеме контрола, било по време на мензис или в друг момент, партньорът ви няма да го сбърка с вас. Дори когато болковото тяло го напада, както най-вероятно ще се случи, той няма да реагира, сякаш това сте “вие”, да се отдръпне или да се отбранява по някакъв начин. Той ще запази пространството на наситено присъствие. То е напълно достатъчно за преобразуването. В друг момент вие ще можете да направите същото за него или да му помогнете да си върне съзнанието от ума, като приковете вниманието му “тук и сега”, когато той се отъждествява с мисленето си.

По този начин между вас ще се образува постоянно енергийно поле с чиста и висока честота. В него не могат да оцелеят дълго илюзии, болка, конфликти, нищо, което не сте вие, и нищо, което не е любов. Това е осъществяването на божествения и надличностен смисъл на връзката ви. Тя се превръща във водовъртеж от съзнание, който ще повлече още мнозина.

ОТКАЗ ОТ ВРЪЗКАТА СЪС СЕБЕ СИ

Когато човек е напълно съзнаващ, ще има ли