Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 88

Екхарт Толе

Често по това време жената бива “завладяна” от болковото тяло. То има извънредно силен енергиен заряд, който лесно може да ви хвърли в несъзнателно себеотъждествяване с него. Тогава сте обсебени от енергийно поле, което заема вътрешното ви пространство и се преструва, че сте вие, но, разбира е, вие изобщо не сте това. То говори чрез вас, действа чрез вас, мисли чрез вас. Създава негативни ситуации в живота ви, за да може да се захранва с енергия. То иска още болка, в каквато и да е форма. Вече описах този процес. Той може да бъде зловреден и разрушителен. Той е болка — минала болка. Вие не сте това.

Броят на жените, които се доближават до състоянието на пълно съзнание, вече е по-голям от броя на мъжете и през следващите години ще нараства още повече. Мъжете може накрая да ги догонят, но доста време ще има значително различие между съзнанието на мъжете и на жените. Жените си възвръщат функцията, която е тяхно рождено право и поради това я получават по-естествено от мъжете — да служат за мост между проявения свят и Неизявеното, между физическото и духа. Главната ви задача като жена сега е да преобразувате болковото тяло така, че то повече да не застава между вас и истинското ви аз, вашата същност. Разбира се, трябва да се справите и с другото препятствие пред просветлението — мислещия ум, но силното присъствие, което генерирате, когато работите върху болковото тяло, ще ви освободи и от отъждествяването с ума.

Ето първото, което трябва да помните: докато си изграждате самоличност от болката, не можете да се освободите от нея. Докато част от себеусещането ви е вложено в емоционалната болка, несъзнателно ще се противите и ще саботирате всеки опит да я излекувате. Защо? Просто защото искате да се запазите невредими, а болката е станала неделима част от вас. Това е несъзнателен процес и единственият начин да го преодолеете е да го доведете до съзнанието.

Да разберете внезапно, че сте или сте били вкопчени в болката си, може да бъде доста шокиращо прозрение. Още щом го осъзнаете, прекъсвате връзката. Болковото тяло е енергийно поле, почти като истинско същество, което временно се е настанило във вътрешното ви пространство. То е уловена в капан жизнена енергия, енергия, която вече не тече. Разбира се, болковото тяло съществува, защото в миналото са се случили определени неща. То е живото минало във вас и ако се отъждествявате с него, се отъждествявате с миналото. Самоличността на жертва представлява убеждението, че миналото е по-силно от настоящето, а това е противно на истината. Тя е убеждението, че другите и това, което са ви сторили, са причината за това, което сте сега, за емоционалната ви болка, за неспособността ви да бъдете истинското си аз. Истината е, че единствената възможна сила се съдържа в настоящия момент, тя е силата на вашето присъствие. Когато го научите, разбирате също, че сега вие отговаряте за вътрешното си пространство — вие и никой друг, и че миналото не може да надмогне силата на Настоящето.