Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 87

Екхарт Толе

За да стигнете отвъд ума и да възстановите връзката с по-дълбоката реалност на Битието, са нужни съвсем различни качества: капитулация, отказ да съдите, отвореност, която позволява на живота да бъде, вместо да му се противите, способност да обгърнете всички неща в любящата прегръдка на своето знание. Всички тези качества са много по-тясно свързани с женското начало. Докато умствената енергия е твърда и нееластична, енергията на Битието е мека и пластична, но въпреки това безкрайно по-могъща от ума. Умът управлява нашата цивилизация, а Битието отговаря за целия живот на планетата и извън нея. Битието е самият онзи Интелект, чиято видима проява е физическият свят. Макар че жените са потенциално по-близо до него, мъжете също могат да го намерят в себе си.

Днес повечето мъже и жени все още са в клопката на ума — тъждествени на мисленето и болковото тяло. Това, разбира се, пречи на просветлението и на любовта. По правило при мъжете основната пречка е мислещият ум, а при жените — болковото тяло, макар че в отделни случаи може да бъде обратното, а в някои двата фактора играят еднаква роля.

ПРЕМАХВАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО

ЖЕНСКО БОЛКОВО ТЯЛО

Защо болковото тяло е пречка повече за жените?

Болковото тяло обикновено има и колективна, и лична страна. Личната страна е натрупаната утайка от емоционална болка, която човек е изживял в миналото си. Колективна е болката, натрупана в колективната човешка психика в продължение на хиляди години болести, мъчения, войни, убийства, жестокости, лудост и т. н. Болковото тяло на всеки човек е част от това колективно болково тяло. В него има различни линии на развитие. Например някои раси или страни, преживели крайни форми на борби и насилие, имат по-силно колективно болково тяло от други. Всеки притежател на силно болково тяло и недостатъчно съзнание, за да се откъсне от него, не само ще бъде принуден да изживява отново емоционалната болка — постоянно или периодично, но може също да стане извършител или жертва на насилие, според това дали болковото тяло е по-скоро активно или пасивно. От друга страна, тези хора са потенциално по-близо до просветлението. Разбира се, не е задължително потенциалът да се осъществи, но ако сте попаднали в кошмар, сигурно сте по-мотивирани да се събудите човек, който изживява обратите на обикновен сън.

Освен своето собствено болково тяло, всяка жена има дял в колективното женско болково тяло, освен ако не е напълно съзнаваща. Колективното женско болково тяло се състои от болката, изстрадана от жените отчасти поради господството на мъжете, в робство, експлоатация, изнасилвания, раждания, загуби на деца и т. н. в продължение на хиляди години. Емоционалната или физическата болка, която при много жени предхожда и съпровожда месечния цикъл, е болковото тяло в неговия колективен аспект, което по това време се пробужда, макар че може да бъде задействано и в други моменти. То спира свободното протичане на жизнената енергия в тялото. Физически израз на това е менструацията. Да го обмислим за миг и да видим как може да се превърне във възможност за просветление.