Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 85

Екхарт Толе

Ако няма излъчване на любов и радост, пълно присъствие и отвореност към всички същества, тогава това не е просветление. Друг показател е как човекът се държи в трудна или подлагаща го на изпитание ситуация, или когато “всичко тръгне наопаки”. Ако “просветлението” ви е самоизмама на егото, животът скоро ще ви изправи пред предизвикателство, което ще извади на бял свят несъзнанието под някаква форма — като страх, гняв, желание да се защитавате или да съдите, потиснатост и т. н. Ако имате партньор, много от предизвикателствата ще идват през него. Например, една жена може да намери предизвикателство в неотзивчив партньор, който живее почти изцяло в ума си. Ще я предизвика неспособността му да я чуе, да ѝ даде внимание и пространство, в което да бъде, и всичко това ще се дължи на липсата на присъствие от негова страна. Отсъствието на любов във връзката, което жените обикновено усещат по-остро от мъжете, задейства болковото тяло и жената ще напада партньора си — ще го обвинява, критикува и т. н. Това, от своя страна, става предизвикателство за него. За да се защити от нападението на нейното болково тяло, което според него е напълно неоснователно, той ще се окопае още по-дълбоко в позициите на ума си, ще обосновава, ще се защитава, ще контраатакува. В крайна сметка това може да задейства неговото болково тяло. Когато и двамата партньори се озоват в този капан, се достига ниво на дълбоко несъзнание, на емоционално насилие, яростна атака и контраатака. Това няма да престане, докато и двете болкови тела не се нахранят и не се върнат в латентното си състояние. До следващия път.

Това е само един от безбройните възможни сценарии. Написани са много томове, могат да се напишат и още повече за начините, по които се проявява несъзнанието в отношенията между мъжа и жената. Но, както вече казах, след като веднъж разберете корените на болестното състояние, става излишно да изследвате безбройните му прояви.

Да се върнем за малко към сценария, който току-що описах. Всяко предизвикателство в него всъщност е прикрита възможност за спасение. На всеки етап от разгръщането на болестния процес е възможно освобождаване от несъзнанието. Например, враждебността на жената може да даде сигнал на мъжа да напусне състоянието на тъждественост с ума, да се пробуди в Настоящето, да присъства — вместо все повече да се идентифицира с ума си и да изпада в още по-дълбоко несъзнание. Вместо да “бъде” своето болково тяло, жената може да бъде знанието, което наблюдава емоционалната болка, така да достигне до силата на Настоящето и да започне преобразуването на болката. Това ще премахне натрапчивото ѝ автоматично проектиране навън. След това може да изрази чувствата си пред своя партньор. Разбира се, няма гаранция, че той ще я чуе, но това ще му предостави добър шанс за присъствие и несъмнено ще прекъсне безумния цикъл от неволеви действия, диктувани от стари мисловни модели. Ако жената пропусне възможността, мъжът може да наблюдава собствената си умствена и емоционална реакция на нейната болка, желанието си да се отбранява, вместо да бъде тази реакция. Освен това може да наблюдава задействането на своето болково тяло и така да изложи емоциите си пред съзнанието. По този начин ще се създаде ясно и спокойно пространство от чисто съзнание — от знание и безмълвно наблюдение. Това съзнание не отрича болката, но е отвъд нея. Позволява ѝ да бъде, но същевременно я преобразува. То приема всичко и преобразува всичко. Отворила се е врата, през която двамата могат да навлязат в това пространство.