Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 78

Ник Харкауей

Подът е застлан с още по-дебел килим, така че Били да може да прави секс, без да си охлузва коленете или гърба. Обувките на Джо не издават нито звук по него. Твърде наясно е, че някой взломаджия, който е в процес на упражняване на занаята си и е въоръжен, също като него може да не издава нито звук, докато се готви да нанесе удара си. От друга страна… Джо Спорк е едър. Такива като него не приканват към нападение от раз. Видът му по-скоро предполага, че дискретността е по-ценната добродетел. Но все пак взима един ръжен от огнището.

Пентхаусът на Били е разделен на три. Външният пръстен — човек може да си го представи почти като ров — е мястото, където се развлича. Обзаведен е с лъскави пръснати възглавници и идоли за плодородие от несъществуващи диви племена, както и колекция малко risque картини от художник от осемдесетте, чието име никой не помни.

Средният пръстен е съставен от спалнята на Били, в която царстват неговата гордост и радост — грамадно легло с четири каменни колони, отмъкнато от закрит музей в Хърватска. Отгоре има панел от дъски, гравиран от момиче от Малдивите, което Били хвалеше като най-големия вроден талант, който е срещал някога. Донесе това творение като доказателство за концепцията си и уреди на сладураната сделка с галерия в Холборн само за да открие след завръщането си, че тя е загинала в автомобилна катастрофа.

Дори не беше спал с нея. Просто видя красотата и се влюби. В честите случаи, когато Джо се пита защо запазва връзката си с Били, тази тъжна историйка е една от причините, убедили го, че в брата оплаквач се таи повече, отколкото се вижда на повърхността.

Джо се взира в леглото. Чисти чаршафи. След заминаването на най-новата му любовница Били е имал време да ги смени. Но са раздърпани и размятани по леглото. Така значи. Били опакова нещата си, а после го обират.

Нещо изхрущява под петата му. Джо поглежда надолу. Царевица? Жито? Нещо подобно е във всеки случай. Не е сексуален фетиш, който подлежи на разпознаване.

Опаковъчен материал? В последно време му попадат предмети, заровени в пуканки като добра за околната среда алтернатива на онези усукани стиропорени спагети, които залепват за всичко и след като веднъж избягат от кутията си, търсят убежища из цялата му работилница. Но пуканките са меки и пухкави, а това нещо определено не е бухнало. Камъче, навярно от какъвто там богаташки дом Били в момента оплаква.

Джо наднича в банята. Същата немилостива ръка е разхвърляла всички бутилчици шампоан и одеколони в мивката. Завесата на душа е дръпната до средата и младежът преживява поредния пристъп на притеснение. Протяга предпазливо ръжена.

Най-ужасното нещо зад завесата е калъп сапун с формата на гол женски торс. Приликата е достатъчно голяма, само дето сапунът е зелен и мирише на изкуствени ябълки.

Напред, в такъв случай, към вътрешния кръг: кабинета на на Били. Представлява малка, уютна стаичка в дъното, с изглед към покривите. В нея освен за бюрото има място за единично легло и лавица с книги. След като се сбогува с Джойс, Били започна да спи тук, така че размерите на двойното легло да не му напомнят, че вече я няма. Джо страда от тъжното и неизказано убеждение, че Били, когато е сам, спи тук много често, че тази и само тази стая разкрива истината за живота му. Като същинско въплъщение на Сохо истината за Били Френд си проличава по тихите мигове, а не само по шумните. В този кабинет самотният дребосък, почти педант, прави инвентаризация и гледа в огледалото си, и се чуди кой ли отвръща на погледа му чете първи издания (книгите са единственото, което Били не е готов да накълца и префасонира, да открадне или да фалшифицира) и яде сандвичи със сирене, направени с ръчен хляб от местна пекарна. Пие чай. Облича дънки и пуловер и много рядко се обажда на далечното си, недоволно от заниманията му семейство в Уилтшир, за да провери как преживяват ужасите на училището племенникът и двете му племенници. Те вече са в университета — поне по-големите.