Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 80

Ник Харкауей

Под чаршафа лежи Били Френд и е бил убит — по ужасяващ начин, целенасочено и многозначително, и сега светът е друг — новороден и суров.

Сигурно е умрял, вгледан в снимката на Джойс, и Джо не може да реши дали това е било милост или най-отвратителна жестокост.

Потреперва.

Били Френд е мъртъв.

V

Проблемът със стрелба по хора;

Момичета искат да служат на страната си;

Наука 2: отряд А

Проблемът със стрелба по хора, както си припомни Еди Банистър, беше, че е трудно да свалиш само един. След като гръмна ужким убиеца си и след като вече е в нелегалност, се налага да се върне към предишното си твърде въздържано поведение и да не стреля по никой, който й се изпречи на пътя. Вече й се е наложило много твърдо да се порицае, задето за малко да застреля двама дразнещи пешеходци и бавен шофьор. Определено се гордее, че не е проветрила мистър Хендли, уличния метач, изникнал зад нея точно когато си тръгваше и пожелал й добро утро, и е наистина изумена от собственото си добро поведение, понеже не е гръмнала и мисис Краби, която просто си вървеше от другата страна на улицата, чо тя никога не я е харесвала.

Я се стегни, стара кранто!

Пистолетът тежи безумно в чантата й. Презаредила го е по навик; честно казано, не очаква да я нападнат на улицата и цялата тая мистична щуротия за очакването на неочакваното е просто пълна глупотевина. Очаквай неочакваното, каза на Еди кисел ветеран сержант от Бурма, и очакваното ще се приближи до теб и ще ти издуха предположенията през тила. За неочакваното се готви, само не забравяй и всичко друго.

В този случай очакваното е врагът да си помисли, че мистър Големандрис я е сплескал като хлебарка. Няма да търсят убиеца поне още половин час, може би дори до края на деня, зависи колко му е дълга каишката. Еди има точно толкова време да изчезне. Първа стъпка: смяна на дрехи.

Тя взима такси до безлична уличка в Кемдън Таун и разправя на шофьора измишльотина за правнуците си — толкова лигава, че дори на нея леко започва да й се гади. След няколко минути той направо не може да я гледа в огледалото и Еди усеща как лицето й се намества в съзнанието му, докато не потъне завинаги: дребна старица, средна на ръст, обикновена рокля. И Боже милостиви, ама че приказливо бабе!

Все още ръсейки баналности, Еди плаща, после рови в чантата си за старомодно пени с дата от 1959 г. По онова време е било отличен бакшиш, днес не струва съвсем нищо. Тя разполага с малка съкровищница такива, с които да убеждава хората, че й хлопа дъската.