Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 77

Ник Харкауей

Мелодрама. Най-вероятно Били просто е на долния етаж и се опитва да убеди Базил да му даде назаем мерцедеса си за бягството от вбесените му клиенти. Пък и бездруго Джо Спорк е пример за законопослушно поведение, дал е на стария си татко невероятно обещание и се придържа твърдо към него. Светът, в който живее, не включва стрелба или мръсни дела, в които да се забърква. А и… това е Лондон все пак.

Той отваря вратата.

Били Френд е прибран човек. Обича да изглежда ларж, но въпреки че възелът на вратовръзката му винаги почива върху второто или дори третото копче на ризата, той е извънредно спретнат човек. Джо подозира, че дори самата тази спретнатост отчасти е виновна за решението му да си избръсне главата. Асиметрията, непредсказуемостта, хаосът на полуобраслия череп са го обиждали поне толкова, колкото и намалелите му шансове пред дамите. Единствената истинска приятелка на Били от последните десет години — бъбрива четиридесет и няколко годишна дама на име Джойс, чиято значителна по обем пазва вървеше в комплект с изумително непредвидима мисъл — в крайна сметка беше отпратена не защото искаше да се омъжи за Били или понеже естествените дарове на тялото й бяха почнали да провисват, а заради това, че наистина не й пукаше къде си хвърля чорапите. Джойс се прибираше след нощ в „Лаб“ или „Фиоридита“ и разхвърляше бельо, дрехи и обувки по всички краища на къщата. Завличаше Били в леглото и запращаше обожаваните му италиански обувки в мивката или пък си правеше превръзка за очи от най-любимата му копринена вратовръзка.

— Обичам тази жена, Джо — стенеше Били малко преди раздялата, — но тя е самата смърт за мъжкия гардероб и направо ти побърква усещането за дом!

За Били неговият кацнал над кипналото Сохо пентхаус беше църква на покоя.

Което е причината и притеснението на Джо да расте. Пентхаусът е в хаос. Дали това е знак на належащата нужда на Били се озове някъде другаде? Дали е събрал багажа, разопаковал го е, изхвърлил го е и е започнал отначало, оставяйки следа от копринени боксерки и гащи от ликра? (И, о, мили Боже, само какви образи поражда тази мисъл!) Или е бил обран? И ако е така, дали делото е извършено от човек или хора на служба при един дебелак с омерзителна пот и слабак с неподвижно като на хирург лице? Или от странни сенки, загърнати в черно?

Или няма връзка с тях? Били е пъхнал много ръжени в огъня. Може да е спал с дъщерята на руски гангстер или с жената на боксьор. Може да е продал на грешния човек (за втори път тази година) картина „възможно от Ван Гог“, която съвсем определено не е от този художник.

Два от костюмите на Били са преметнати върху облегалката на кожения диван. Има бутилка мляко, полупразна (и откъде изобщо успява да намира бутилки в днешно време?), оставена на бара. Но липсва весел плешив еротоман, както и радостно приветствие.