Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 206

Ник Харкауей

После Мърсър му показва снимката на Били Френд.

— О, да, това е той, определено. Мили Боже, да не е престъпник?

— Да — отвръща Мърсър.

Едновременно с него Джо отговаря:

— Не.

— Мъртъв е — уточнява меко Поли.

— О, Боже! — повтаря мистър Лонг отново. — Горката му майчица.

— Майка му ли? — изумява се адвокатът.

— Много почтена дама! Почти съм сигурен, че не е замесена. Твърде старичка е да топи пръстчета в меда, ахах агнууу кихаха. А и кой ще се грижи за ужасното куче?

Джо Спорк внезапно фокусира вниманието си върху него.

— Какво куче?

— Същинско малко чудовище, агнууу, да, с розови стъклени очи, ако щете вярвайте.

— Мопс — подсказва Джо. — Само с един зъб.

— Ужасна работа! Имайте предвид, агнуууу, трябва да свалим шапка на издръжливостта му, нали?

— О, да. Несъмнено би трябвало.

Мърсър задава още няколко въпроса и после елегантно из вежда мистър Лонг през вратата с обещание за неясно съдействие по някое време. Когато гостът си тръгва, изражението му говори за известно разочарование от тяхната реакция спрямо разкритието им, а Джо Спорк запознава Мърсър с името на Еди Банистър и Бетани я добавя към списъка.

* * *

— Да обобщим — предлага Поли Крадъл с тон, кото Джо Спорк намира едновременно за суховато учителски и за извънредно секси, — значи излиза, че в някакъв момент между 1945 и 1980 г. дядото на Джо и баба му са построили машина за пчели, която е или ракетен кораб, или мобилна скулптура, или стапящ мозъка детектор на лъжата. В това подозрително начинание им е помагал Орденът на Джон Твореца и по това време с разрешение на британското правителство се е занимавал с продукти на философско и военно занаятчийско изкуство. За съжаление, по време на изпитателната фаза въпросният предмет е разрушил град Уиститиел и проектът е бил прекратен. Впоследствие ръскинитите са били заграбени от зловещ тип, който възнамерява да привлече вниманието на Господ — по-конкретно някой си брат Шеймъс — и той е прогонил Пазителя по онова време, Тиодор Шолт, но не успял да пипне в мръсните си лапи самата Разбираща машина, понеже му попречили една или повече неизвестни личности. Нека предположим, че става дума за комбинация от споменатите преди това правителствени структури и добрия Пазител, който след това се оттеглил в парник да наглежда лично предмета, докато дойде време бабата на Джо да реши да възобнови функциите му, което — както знаем — така и не е сторила. В някакъв момент неотдавна старата дама, която живее в Хендън, си е наумила да развихри Разбиращата машина и по този начин да спаси или може би да разруши света. Тя е задействала Били Френд като свой агент, дръпнала е конците на Джо да свърши техническата работа и е отървала мистър Лонг от скъпоценния му експонат. Джо е активирал машината, пчелите са излетели и както ръскинитите, така и някаква „сива структура на правителствените служби, вероятно, но не сигурно известна като Съвет за наследството, научават какво става и се втурват да си сътрудничат в този миг на загриженост — макар че не трябва да приемаме това за знак, че са обединени в целите си отмъкват Шолт и машината под предлог на избухнал в старото имение пожар, проследяват цялата история до Били и той е убит или по време на разпита, или понеже някой извънредно много държи вестта да не се разпространи. Благодарение на Били негодниците намират Джо и щяха да го изпарят и него, ако не беше намесата на Мърсър Крадъл от старата фирма и тъй нататък. И ето ни сега тук. Някой да има нещо да допълни?