Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 204

Ник Харкауей

Миг по-късно звънецът иззвънява и една от Бетанитата застава на прага със загрижен на вид мъж на около четиридесет.

— Мистър Крадъл? Мистър Лонг е дошъл да ви види.

— Как дори е разбрал… — Мърсър млъква, тъй като Поли почуква с пръсти по бюрото. — Добре. Мистър Лонг, който е куратор.

— Важен ли е?

— О, не като „камионите“, не не! Гнууу-гнууу хаха! Ние има ме най-големия пресноводен аквариум във Великобритания и най-големия затворен в света, изцяло за нуждите на ентусца стите на корабомоделизма, разбира се.

— Страничен доход, а?

— О, да. Целта на института е да съхрани изследователски научни и технологични постижения, които в момента не са модни. Така например притежаваме преводни бележки на Акунин руски специалист по бактериофагна медицина от осемнадесети век… — Мистър Лонг се усмихва, сякаш с това изказване положението би трябвало да е станало кристално ясно — широка, милиениалистка усмивка, преливаща от гениална лудост. — Съкровища, които един ден, когато се завърнат от забравата, могат много да помогнат на човечеството… макар че, между нас да си остане, някои от тях вероятно би трябвало да си останат скрити, понеже са малко гаднички. Ахах гнууу! Ахахах.

— И при вас е също…

— А, да, колекция от… хъм. Като кажа „колекция“… всъщност са няколко колекции, класифицирани заедно от института. Те са все от Втората световна война, нали разбирате. Документите „Пайк“. Има много малък раздел с творения на Тесла, дарени от американски джентълмен, както и руски документи относно физическо проучване, което аз лично смятам за дезинформация, като Инициативата за стратегическа отбрана наопаки…

— Може би следва да попитате мистър Лонг за настоящия му проблем — предполага Поли Крадъл, която тъкмо влиза с поднос.

— О, ами да! — виква мистър Лонг. — Точно така! Предметът, който притежавахме, беше свързан с доста специална жена, учен… Здравата е затруднила дори Пайк, макар че, ако трябва да съм честен, той беше по-скоро иноватор и инженер, а не чист учен, разбира се…

Той все едно разказва особено мръсна шега. Всички ние ли сме пълнолетни, а? Нали нямате нищо против малко инженерство? Хаха.

На Джо внезапно Били Френд започва още по-ужасно да му липсва.

— Знам, че американците са работили върху някакви ранни проучвания на тази дама, когато са претърпели доста неприятния инцидент с кораба „Елдридж“… Ето още една история, която повечето хора мислят за мит, но, разбира се, ние сме наясно с истината, нали? Анууу-гнууу! — Мистър Лонг вече кима толкова енергично, че оставя усещането, че ще си счупи врата.

Мърсър се взира упорито в тавана.

Поли Крадъл отново озарява госта с усмивката си и той се връща към темата си.

— При нас е също и колекцията на Абел Джасмин. Това, боя се, е днешният ми проблем. Позволихме един от експонатите да бъде изнесен за почистване от една от оригиналните дарителки — макар че при проверката излиза, че тя не е дарила точно този специфичен предмет и твърде много се боя, че е изчезнал завинаги. Предполагаше се да бъде върнат още преди няколко дни. Много красив предмет, а и е уникален, поне доколкото знам.