Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 205

Ник Харкауей

Джо поглежда към Поли и тя кима.

— Механична книга? — уточнява той.

— Да! Макар че… о, да, разбира се, че знаете, иначе защо щяхте да сте тук? Пуснахме обява, която предлага награда за връщането в целост и съхранност. Надали е у вас?

— Може би знаем къде е — отвърща Мърсър двузначно, после вдига ръка, когато мистър Лонг отново затръбява през запушените си синуси. — Ще трябва да проведа допълнителни проучвания. Но, от чисто любопитство, какво представлява предметът? Откъде идва?

— Ами всъщност не сме съвсем сигурни. Много потайна история, така смятаме. Мистър Джасмин, както знаете, е бил много високопоставен. Дълбоко замесен. Срещи с Маунтбатън и дори със самия Чърчил. Срещи по време на баня. Нали сте запознат, че Чърчил е провеждал срещи в банята си.

— Да

— Е, те често са били на по две вани и дори на по три!

— Изумително.

— О, така е, така е.

— Но нямате представа какво в действителност представлява предметът?

— Ами… никак не ми се иска да спекулирам…

Мистър Лонг всъщност си умира да го стори, флиртува с домакините си, предизвиква ги да попитат. Мърсър си придава изражение на извънреден интерес.

— Носят се слухове — обяснява Лонг. — Напълно лишени от подплата, така че надали могат да бъдат наречени сериозни проучвания… че книгата, нали знаете… смятаме, че тя е твърде специална. А и онази програма по ръбовете… — Той поглежда обнадеждено присъстващите: Виждали ли сте я? Джо потиска желанието си да кимне. — Е, в определен смисъл за някои от нас точно това е кралското съкровище, понеже ни връща във време, когато Британия е била център на науката и всички други просто… така де — мистър Лонг се навежда ниско, с трепет на човек, който споделя невероятна тайна. — Смятаме… че това е устройството за управление… на британската космическа програма!

Той се усмихва триумфално.

Следва дълга, изпълнена с неудобство пауза.

— Британската… — обажда се Мърсър обезсилен.

— Космическа програма! — повтаря мистър Лонг. — Фон Браун е работил за германската доминация в Космоса. Не сме могли да допуснем подобно нещо в дългосрочен план, нали. Разбира се, всичко е било прикрито по-късно… — той натиска с пръст носа си отстрани и им показва преградата между ноздрите си няколко пъти.

Домакините се засипват едни други със сърдити погледи, докато мистър Лонг отпива безгрижно от кафето си и издава поредните странни звуци.

Поли врътва очи към брат си и премята ръка на облегалата на креслото на Джо. Той не обръща внимание на това, че опакото на дланта й се притиска здраво в рамото му. Слуша мистър Лонг.

Предимно.

Кражбата е умело изпълнена. Вероятно е поръчкова. Била е особено изнервяща, понеже джентълмен, представящ голяма компания, наскоро е проявил интерес да вземе предмета назаем срещу съществена сума. Джо описва Родни Титуисъл и сетне Арвин Камърбанд, и дори ръскинита, посетил работилницата му, но мистър Лонг не ги разпознава. Не е чувал и за Разбиращата машина — макар споменаването на „машина“ да го интригува, разбира се — или словосъчетанието „Машина за ангели“.