Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 110

Ник Харкауей

Може би е топлината, носена от сергиите. Сравняват Пазара с висящи градини за антики и бижута, подредени на тераси или разпръснати безредно по щандовете, или пък скупчени набързо и нахвърляни една над друга в стара пивоварна или гигантска крипта. Всеки щанд е изработен според капризите и нрава на собственика си, но трябва да се захранва само от един трииглов щепсел, защото електричеството е оскъдно и следователно най-често Пазарът е озарен от газови лампи и стоплян от малки пламъчета в шведско чудо или викториански мангали. Димът се извежда през какъвто отвор Матю е уредил за случая. Пазарът освен това ухае, както веднъж беше казала Хариет, като в огромна и щедра на подправки кухня: кейкове и месо, риба и билки; подправки, неизвестни във Веселата Англия, но често срещани във Франция и Италия. Има чесън и босилек, куркума и къри, както и някакви черни гъби, които ухаят на… — в този момент Хариет бързо бе сменила темата на разговора. На нещо екзотично във всеки случай.

А сред всичкото изобилие на щандове има и сделки, белязани от проблясване на факла, когато купувачът за миг осветявава неговата — или нейната — печалба, проучва я, оценява я или я оглежда, претегля я, премерва я, приема я или я отхвъля. Парите сменят собственика си в кесии, пачки и ролки, от време на време и в куфарчета, и винаги всяка сделка кихва по нещо и за самия Матю Спорк.

За момента обаче всичко, на което Джошуа Джоузеф лично е бил свидетел — искали са от него да го научи наизуст, автоматично, просто едно от многото странни правила в Дома на Спорк — е номерът с вестниците.

Всеки Пазар достига кулминацията си със съобщението къде ще е следващият. Повечето са малки събирания, но всеки месец има по едно голям, истинският Нощен пазар, и то е обявено чрез странни, шифровани съобщения на неочаквани места. Въжето — нишката, по която може да бъде разплетен лабиринтът — е обява за самотни ергени в местен вестник: „Върни се, Фред, всичко е забравено!“. В публикацията точно под нея — по договорка с печатарите — се разкриват уреченият час и Дата. Втори вестник споменава улицата и квартала, а трети — специфично име или номер. Това е пъзел. Ако си в течение, той е съвсем простичък. Ако не си, е неразгадаем.

— Можеш ли в такъв случай да ми кажеш къде ще Пазарът? — веднага настъпва в атака Матю Спорк.

— Разбира се, татко!

И още същата вечер, въоръжен с ножичката за маникюр на майка си, след половин час рязане и лепене, Джо разполага с адреса.

— Имаме победител. Истински син на Дома на Спорк! — вика Матю гордо и Джошуа Джоузеф щастливо повтаря похвалата, докато баща му го върти във въздуха.

— Харесва ти да печелиш, нали?

— Да, татко. И още как.

— Добре тогава, нека те изпробваме: монте с три карти!