Читать «Лейди Полунощ» онлайн - страница 28

Касандра Клеър

- Не ме е страх от теб, Ема.

- А би трябвало.

- Това ви е смешното на вас, нефилимите. Познавате Долния свят, но не живеете в него. - Той допря устни до ухото й, притеснително близо до нея. Когато проговори, косъмчетата на тила й настръхнаха от дъха му. - На този свят има много по-страшни неща от теб, Ема Карстерс.

Ема се отскубна, обърна се и изкачи стъпалата на Института на бегом.

* * *

Десет минути по-късно Ема стоеше пред бюрото на Даяна, а косата й, все още мокра от душа, капеше върху излъсканите плочки на пода.

Въпреки че не живееше в Института, Даяна имаше кабинет тук - удобна ъглова стая, с изглед към планините. Ема ги виждаше да се издигат в полумрака, потънали в сини сенки от шубраците, с които бяха обрасли. Навън бе започнало да вали и по стъклата се процеждаха вадички.

Офисът беше обзаведен скромно. Върху бюрото имаше снимка на висок мъж, прегърнал през раменете малко момиченце, което много приличаше на Даяна. Стояха пред магазин, върху чиято табелка пишеше „Стрелата на Даяна".

На перваза имаше цветя, които Даяна бе сложила, за да разведрят помещението. Скръстила ръце върху бюрото, тя се вгледа спокойно в Ема.

- Снощи ме излъга.

- Не съм - възрази Ема. - Не съвсем. Аз...

- Не ми казвай, че просто си пропуснала - прекъсна я Даяна. - Не си толкова глупава.

- Какво ти каза Джони Рук? - попита Ема и начаса съжали за това, когато лицето на Даяна потъмня.

- Защо ти не ми кажеш? Всъщност защо не ми кажеш какво си направила и какво наказание заслужаваш. Струва ли ти се справедливо?

Ема скръсти предизвикателно ръце на гърдите си. Мразеше, когато я хванат, а Даяна страшно я биваше в това. Тя бе умна, което обикновено беше страхотно, но не и когато беше ядосана.

В момента имаше две възможности: да изрече на глас онова, заради което според нея й беше ядосана Даяна, рискувайки да разкрие повече, отколкото Даяна бе научила, или пък да си замълчи, рискувайки да я разгневи още повече. След моментно обмисляне заяви:

- Заслужавам да ми наредят да се грижа за няколко котенца. Знаеш колко жестоки могат да бъдат котенцата, с острите им малки нокти и ужасно държание.

- И като стана дума за ужасно държание - каза Даяна, играейки си лениво с един молив. - Отишла си на Пазара на сенките, нарушавайки съвсем ясните правила. Разговаряла си с Джони Рук и той ти е казал, че край бар „Саркофаг" ще бъде захвърлен труп, който може би е свързан със смъртта на родителите ти. Не си била там случайно. Не си била на дежурство.

- Платих му, за да не казва на никого - измърмори Ема. -Имах му доверие!

Даяна метна молива на бюрото.

- Ема, този човек е известен като Мошеника Рук. Всъщност той е не просто мошеник, той е под наблюдение на Клейва, защото работи с елфи без позволение. На всеки долноземец или мундан, който си сътрудничи тайно с феите, се забранява да работи с ловците на сенки и губи правото си на каквато и да било защита, и ти го знаеш.

Ема вдигна ръце.

- Ала това са едни от най-полезните хора! Да прекъснем всякакви връзки с тях, не е от полза за Клейва и вреди на ловците на сенки!