Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 78

Алан Глинн

Кьсно следобед, точно както бях предсказал, акциите на компанията се сринаха. Започнаха да спадат към 3:15 за ужас на около две трети от брокерите в залата. MEDX затвориха на 17 и 1/2, спад от 36 и 1/2 точки от високата цена, която рано през деня беше 54.

Когато звънецът обяви затварянето, от една малка група на масата точно срещу мене се чуха възторжени викове. После дойдоха при мен и се представиха и разбрах, че с тях, Джей, мъжа до него и още един-двама души, бях създал мой собствен екип. Това не стана само защото бяха щастливи, че са приели съвета ми, стана също, мисля, поради това което видяха, пълния, истински размер на моя търг. Бях продал предварително 5000 акции на MEDX и бях излязъл с печалба от 180 000. Само от един търг това беше повече от всичко, което те се надяваха да спечелят за една година, и им хареса, хареса им възнаграждението за риска, хареса им доказателството, че е възможно да направиш голям удар.

Един от тримата с бейзболни шапки ми кимна от другия край на залата, жест, който според мен трябваше да означава, че признава поражението, но после той и другите двама бързо си тръгнаха и нямах възможност да му кажа, великодушно или, може би, покровителствено, че виждаш ли, те първи дадоха идеята за тази компания. Все още отказвах да се черпя с който и да е, макар че прекарвах там с часове, разговаряйки и опитвайки се да науча колкото може повече как работят фирмите за еднодневно търгуване като тази.

На третата сутрин в Лафайет бях център на внимание. Но бях също така, не можеше да се отрече, в изпитателен период. Някакво еднократно чудо ли бях — сигурен съм, че всички си мислеха това — или наистина знаех какво правя?

По начина, по който се развиха нещата, моят изпитателен срок трая само няколко часа. Една позиция с компания за база данни, JKLS — не като тази от предния ден — скоро се появи и аз прошепнах на Джей, че възнамерявам да инициирам покритие с непосредствена предварителна продажба. Джей, който безмълвно беше възприел ролята на мой подвластен, подаде информацията на съседната маса и за по-малко от минута като че ли цялата зала купуваше краткосрочни акции на JKLS. Сутринта захраних залата с още няколко съвета, които някои хора, със сигурност не всички, приеха. Рано следобед обаче, когато цената на JKLS започна бързо да пада и се чуха радостни възгласи, последва бързо премисляне на другите ми съвети и тези които се съмняваха, също се присъединиха.

До звънеца за затваряне в четири часа залата беше моя.

През следващите два дни търговската арена на Лафайет беше препълнена до краен предел — с всички редовни играчи, както и някои нови лица. Аз се придържах към моята стратегия за предварителни продажби и водех яростна атака срещу цяла серия свръх хипотетични и силно надценени акции. Моят инстинкт за разпознаването им се оказа безпогрешен и беше много възбуждащо да наблюдавам, че се развиват точно както съм предсказал. В резултат на това хората ме следяха много отблизо и естествено искаха да разберат как го правя, но тъй като същите тези хора правеха и много пари от моите препоръки, никой нямаше смелостта да дойде направо и просто да ме попита. Което беше също добре, защото аз всъщност нямаше да мога да отговоря.