Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 77

Алан Глинн

Погледнах го и замълчах, бързо прехвърляйки в ума си всичко, което току-що бях прочел за Медифлекс.

— Нищо не съм купил — казах аз. — Всъщност смятам да ги пласирам на предварителна продажба.

Това означаваше, че противно на всеизвестната преобладаваща мъдрост в залата, аз очаквах цената на акциите на Медифлекс да падне. Докато всички те се надпреварваха да купуват, аз ще заема дялове на Медифлекс от брокера си. После ще ги продам, като се задължа да ги изкупя обратно по-късно на цена, която се надявах да е значително по-ниска. Колкото по-ниска е цената, разбира се, толкова по-голяма ще е моята печалба.

— Смяташ да направиш предварителна продажба?

Той го каза доста силно и след като думата „предварителна“ се стрелна през масите като остра болка от ишиас по седалищния нерв, просто можеше да се усети как цялата зала се вкамени. Настъпи кратка тишина, после всички започнаха да говорят едновременно, да проверяват екраните си и да гледат към моята маса. През следващите две минути напрежението в залата нарасна, когато първоначалната група, поддържаща Медифлекс се събра отново и започна да хвърля коментари в моя посока.

— Съжаляваме за теб, приятелче.

— Скъпо ще ти струва.

— Смотаняк!

Не обърнах внимание на подигравките и се залових да приложа на дело моята стратегия спрямо Медифлекс за предварителна продажба, като следях и другите си позиции. Още известно време акциите на Медифлекс продължиха да се покачват, достигайки 51 точки, след това обаче се стабилизираха. Джей отново ме ръгна и вдигна рамене, сякаш казваше: „Обясни ми, защо продаваш предварително?“

— Защото това е само хипотетично — казах аз — какво си представяш, няколко мишки с рак в някаква лаборатория някъде си, се надигнали, седнали в леглата си, поискали чай и изведнъж всички ние изпадаме в умопомрачение и купуваме? — Поклатих глава: — И кога този нов протеин, който разработват, ще има търговско приложение? След пет години? След десет?

Джей изведнъж доби разтревожено изражение и се затвори в себе си.

— Освен това — казах аз, като посочих моя екран, — Ейбън-Кемкорп са се оттеглили от сделката си с Медифлекс преди шест месеца без никакво ясно обяснение — някой не иска ли да си припомни този факт?

Забелязах, че бързо обработват информацията.

— Няма хляб в това, Джей.

Той се обърна към мъжа от другата му страна и зашепна нещо. Скоро, след като моят анализ обиколи и стигна до всички останали брокери, тъмни облаци на несигурност се спуснаха над залата.

От смесването на приглушените разговори, които последваха и щракането по компютрите, стана ясно, че се бяха появили два лагера — някои от брокерите възнамеряваха да задържат акциите си, докато други смятаха да се присъединят към мен и да продадат акциите на Медифлекс на малка разлика. Джей и мъжа до него обърнаха позициите си. Момчетата с бейзболни шапки задържаха своите, но се въздържаха от коментари, поне не гласно. Аз останах приведен над моя терминал, не исках да се набивам в очи, макар че атмосферата се беше наелектризирала с ясното усещане, че в екосистемата на залата аз бях някакъв натрапник, който прави известен вид заявка за власт. Не го бях предвиждал така, разбира се, но наистина бях убеден, че MEDX е провал и това щеше да се докаже.