Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 76

Алан Глинн

Това беше сравнително слаб ден за мен — поне що се отнася до умствената ми дейност и обема работа, която бях свършил, така че когато се прибрах вкъщи се чувствах доста нервен, даже малко луднал. Тъй като не можах да спя тази нощ, седях на дивана в хола, гледах телевизия и четох. На фона на филмите по кабелната телевизия, състезателни предавания и реклами, аз си пробивах път през финансовите раздели на вестниците от деня, биографията на Уорън Бъфет и всички текстове, надписи, рекламни подлистници, заглавки и снимки на половин дузина лъскави бизнес списания.

НА ВТОРАТА МИ СУТРИН в Лафайет, във вторник, прекарах доста време в слухтене около разните уеб страници. Накрая отворих една дузина основни позиции, за общо осемдесет хиляди, след което се концентрирах и започнах да ги следя внимателно.

Някъде към единайсет и половина, от лявата ми страна настъпи лека суматоха. През няколко маси три от мъжете с бейзболни шапки, които изглежда работеха много тясно заедно, започнаха да вдигат ръце във въздуха и да съскат „йесссс“ един на друг. Изминаха няколко минути, докато вълнението се уталожи. Мъжът до мене, този, който блъскаше по клавиатурата, на име Джей, се отдръпна от екрана за малко и се обърна с лице към мен.

— Мисля, че нещо току-що премина по кабела, за някаква биотехнологична компания.

Той повдигна рамене, после се върна отново към работата си, но мъжът зад него изтъркаля стола си, заобиколи и ме заговори сякаш се познавахме от гимназията.

— Пробив в медицинския сектор, все още не е обявена компанията. MEDX — това е Медифлекс Инкорпорейтед, фармацевтична компания във Флорида, нали? Май че са открили някаква разработка за антираков протеин. Всички в бели престилки в Националната фондация за ракови изследвания са много развълнувани.

— И?

Той ме погледна сякаш искаше да каже: „Ти идиот ли си?“ После, като направи неуверена пауза, каза: купувай Медифлекс!“

Видях, че Джей, мъжът до мен, вече прави точно това. Кимнах на другия мъж и се върнах към екрана си, за да видя каква информация може да се намери за тази фармацевтична компания Медифлекс Инкорпорейтед. В момента продаваше на цена 43 и 1/3, която се беше вдигнала от цената при отварянето 37 и 3/4. Всички предполагаха, че цената ще продължи да се качва нагоре и всички — поне тези около мен в залата — мисля, че купуваха Медифлекс на тази базисна цена. Прекарах малко време, разглеждайки основните принципи — печалби в миналото, потенциал за растеж, тези неща и по едно време, докато правех това Джей ме сръга и попита: „Колко купи?“