Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 59

Алан Глинн

— Имам предвид, ела тук — погледни това.

Аз пристъпих бързо напред и застанах зад него. На средния екран, този на който той работеше, видях колони от гъсто изписани цифри, дроби и проценти. Той посочи нещо на монитора — ATRX, борсов символ за една биотехнологична компания, и каза:

— Тази отвори на около шейсет долара за акция и току-що се оттегли малко и предлага 59 и 3/8… а офертата е — той посочи друга част от екрана — е 59 и 3/4, това прави 3/8 разлика в цената. И ето как стоят нещата, благодарение на най-новия софтуер и на регулаторните промени, въведени от комисията по ценните книжа, аз мога да търгувам в рамките на тази разлика и то тук, в собствения си хол.

Той маркира редицата от цифри след символа ATRX и гледа известно време в нея. Провери един от другите екрани, върна се до първия и написа нещо. Изчака няколко секунди и написа още нещо. Пак изчака с една ръка, вдигната във въздуха, след което тихо каза ,Да“.

Обърна се към мен и обясни какво беше направил. Като използваше тази нова програма за търгове, беше открил, че има трима брокери, клиенти за офертата на ATRX, и двама, които предлагат. Предполагайки, че ATRX ще реагира и ще се върне към предишната цена, той се възползва от голямата разлика и предложи 59 и 7/16 за 2000 акции, което беше 1/16 в повече от най-добрата цена, предложена от брокерите. Предлагайки цена, по-висока от тяхната, Холанд беше на първа позиция за осъществяване на сделката. Първите 2000 акции за продажба на борсата отидоха при него на цена 59 и 7/16. Много скоро той ги предложи за продажба на цена 59 и 11/16, която все още беше по-ниска от исканата цена, обявена от големите брокери. Предположението на Холанд беше вярно и акциите бяха взети от ръцете му почти веднага. Само за 15 секунди и няколко удара по клавиатурата на компютъра той беше направил чиста печалба от 500 долара и беше намалил разликата с 1/8 на точка.

Попитах го колко такива търга прави на ден.

Холанд за първи път се усмихна. Каза, че прави по около трийсет търга всеки ден, повечето с акции от по 1000 или 2000 и рядко отделя повече от десет минути за търг.

Той отново се усмихна и продължи:

— Е, не всичките са като този, но доста от тях са. — Замълча. — Цялата работа е да откриеш гребена на вълната в схемата и да се включиш бързо.

— Искаш да кажеш, че не зависи само от това кой има най-много информация?

— Глупости, не. С всичките индикатори, които са на разположение в наши дни, просто получаваш объркващи сигнали. Глупости, не.

Сега, след като бях задържал вниманието му, го бомбардирах с още въпроси. Доколко трябва да е предварително подготвен за всеки ден на борсата? По колко позиции държи постоянно отворени? Какви комисиони плаща?