Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 58

Алан Глинн

Кимнах с глава.

— Има още и технически анализи. Това е, когато изучаваш тенденциите в съотношението цена-обем и основно се опитваш да разбереш психологията, която витае около дадени акции.

Докато говореше, той продължаваше да гледа в екрана, а аз продължавах да кимам с глава.

— Търгуването обаче не е чиста наука, Еди. Искам да кажа, че фондовият пазар не може да се закове към една система, поради което съществува мъглявото понятие „традиционно изобилие“, а хората се опитват да обяснят поведението на пазара с термини от психиатрията, биологията, даже с химията в мозъка. Не се шегувам — напоследък наистина имаше предположения, че предпазливостта на инвеститора се потиска от много висок процент брокери и дилъри, вземащи прозак. Така че — той сви рамене — като се има предвид, че никой не знае нищо, не е изненадващо, че повечето инвеститори използват комбинация от трите основни подхода, които ти описах.

През следващия час, час и нещо, все още прав пред масата с вид на човек, който току-що е излязъл от енергична игра на тенис, Боб Холанд доразви горните идеи и се впусна в малки подробности около опциите, предварителните сделки, деривативите, както и за облигациите, обезпечените фондове, глобалните пазари и т. н. Аз си водех бележки, но когато чух обясненията, си дадох сметка, че в общи линии разбирам тези термини, нещо повече, само при мисълта за тези неща, в мозъка ми се отключва голям запас от знания, знания, които вероятно несъзнателно съм трупал през годините.

Като приключи с общата картина — как оперират инвестиционните банки и управителите на фондове — той започна да обяснява еднодневните търгове.

— И тук идват хората като мене — каза той — новите парии на Уолстрийт. Преди десет години бяха типовете LBO, които купуваха акции със заемни средства, изживявайки се като филмовия герой Гордън Геко. Сега генийчетата с бейзболни шапки са тези, които седят пред компютрите вкъщи и търгуват трийсет-четирийсет пъти на ден, като избират осминки, шестнайсетинки даже трийсет и вторинки от една точка на акция, и затварят позициите си преди приключване на търга. — Той погледна встрани от екрана право към мен, за втори или трети път, откакто бях дошъл. — Обвиняват ни, че опорочаваме пазара и създаваме несигурност в цените на акциите, но това са глупости. Така казваха и през осемдесетте години за предприемачите. Ние сме просто новата вълна, Еди, електронните еднодневни търгове са хайверът на технологията и регулаторните промени. Толкова е просто, това е прилив, постоянно движение, постоянна промяна, това е естеството на нещата. — Той отново повдигна рамене и се обърна към екрана.