Читать «Дрібнички» онлайн - страница 4

Борис Дмитрович Грінченко

Каторжна! Вiд усiх лаяна, вiд усiх зневажена! За що? Навiщо? Господи! Краще й на свiтi не жити!

I вона то плаче, то страшне обурюється на людей за їх неправду i думає про помсту.

Еге, її серце бажало тепер помсти, вона задушила б усiх тих, хто зневажа її, хто глузує з неї! А проте її серце не зле було, воно вмiло любити i прихилятися до чужого горя.

Вона не дiвувала так, як дiвують iншi дiвчата. На вулицю чи на вечорницi вона ходила мало: раз те, що мачуха не пускала; друге – що вона їх не любила – тих хлопцiв та дiвчат – i… боялася; третє – не мала в чому й пiти, бо всi смiялися з того дрантя, що в йому водила її мачуха. Нi, вона не дiвувала! I хоча деякi парубки таки задивлялися на її стан високий, рiвний, на її очi темнi, на коси чорнi, на брови, але ж тiльки задивлялися, а далi йти не зважувались, бо до цiєї каторжної не можна й приступитися – така зла, зараз стусанами нагодує. А сама вона про це не думала: може, вона й уродлива була, може, мати й дала їй бровенята, та не дала долi, – вона цього не знала i не дбала про це, бо про це дiвчата думають i дбають тодi, як парубки їм згадуються, а їй ще нiякi парубки не згадувалися…

I так вона жила собi вiдлюдьком з своєю журбою, з своєю мукою, а iнодi – i останнiми часами дуже часто – iз бажанням помститися…

II

Одного разу мачуха послала її до тiтки Одарки глечика попрохати. У Одарки вечорницi. Увiйшла Докiя в хату, – аж там шахтарi. Усi в червоних сорочках навипуск, у чоботях з вимережаними халявами, з пiстонами та з китицями, у сукняних чумарках. Усi веселi, один на гармонiю грає, а тi пiснi шахтарської спiвають:

Позавидував мужик,Що шахтьору добре жить:Шахтьор пашеньки не пашеть,Коси в руки не берьоть!

На столi горiлка, ласощi дiвчатам. Це ж сьогоднi на шахтi грошi заробленi давано: рублiв по двадцять, по двадцять п'ять за мiсяць шахтарi взяли та всi отут за день чи за два прогуляють. А й гарно ж отой на гармонiю грає! Та й сам гарний – одежа аж вилискується, а пояс так i сяє весь од блищикiв та вiд гудзикiв. А з лиця? Брови такi!.. Не встигла ще Докiя й добривечiр сказати, вже вiн угледiв її та й крикнув:

– А ось i дiвка йде нова!

Та як кинеться до неї, та й обняв. Вона його добре пхнула – аж поточився, – а сама навтiки. Всi як зарегочуться, а вiн за нею з хати та й пiймав у дворi:

– А стiй, дiвчино, яка ти швидка! Хочу на тебе подивитися, чи гарна ти?