Читать «Преследваният» онлайн - страница 213

Брайън Хейг

С цялата увереност, на която бе способен в момент като този, Ем Пи заяви:

— Очевидно собствената й служба изпитва съмнения относно фантасмагориите, които се пишат в руската преса по адрес на моя клиент. Що се отнася до доверието й към руския министър на правосъдието, за мен е ясно, че началниците й са на друго мнение и са помолили руснаците да дойдат на място, за да докажат твърденията си.

— Вярно ли е? — запита съдия Евърстън с поглед, от който по кожата й излязоха циреи.

Тя превъртя през съзнанието си всички възможни отговори, които можеше да му даде. Да, вярно е. Само че умишлено е извадено от контекста. Не, по-добре да не казвам това, реши тя, иначе Джоунс ще поиска да чуе какъв е контекстът. А контекстът бе, че лично директорът на ФБР искаше руското семейство да бъде депортирано, каквото и да костваше това.

Ах, как мразеше това дело! Бяха й го нахлузили на шията в последния момент, с най-гадни закани какво ще й се случи, ако се провали. А тя бе служебно задължена да защитава според способностите си интересите на правителството на Съединените щати.

— Нямам представа! — сопна се тя, като се питаше наум какво ли щяха да си кажат началниците й, когато прочетяха протокола.

— Обявявам делото за висящо до представяне на доказателства — заяви внезапно съдията, като изгледа гневно Ким Париш. Ако погледът му имаше собствено тегло, тя щеше да бъде премазана под стотици тонове едва сдържана ярост. — Това е най-калпаво изготвеният обвинителен акт, който съм разглеждал през живота си. Разочарован съм, госпожице Париш. Очаквате да натисна спусъка за незабавно депортиране на обвиняемите, а имате нахалството да ми подавате празен пистолет.

Тя събра отломките от някогашната си смелост и изрече:

— Правителството на Съединените щати моли почитаемия съд господин Коневич да остане в ареста, докато установим основателността на руските обвинения срещу него.

Съдията си придаде шокиран и огорчен вид.

— Госпожице Париш, спомняте ли си какво ви предупредих преди две седмици?

— Да, ваша светлост.

— И сега искате от мен да постановя безсрочното задържане на ответника, докато вие и подобните ви решите дали е виновен по повдигнатите му в Русия обвинения?

— Не съм казала безсрочно. Ще придвижим нещата колкото се може по-бързо и щом сме готови, ще уведомим съда.

— И кога ще стане това?

— В най-лошия случай до няколко месеца. Може и до седмици. — Истината беше, че самата тя нямаше никаква представа.

— Господин Джоунс?

Както можеше да се очаква, на лицето на Ем Пи се бе изписало такова страдание, сякаш го бяха ударили с чук по коляното.

— Връх на несправедливостта е моят клиент да бъде оставен в ареста само защото властите са имали съмнителни основания за арестуването му. Това е нечувано безобразие и…

Париш го прекъсна:

— Алтернативата е да позволим на вероятен престъпник да избяга от заслужено възмездие за престъпленията си и вероятно да ги извърши отново. Той разполага с всички ресурси за бягство и веднъж вече е бягал. Както показва огромният обем от медийни материали, господин Коневич е печално известен беглец от закона в Русия. Най-известният руски бандит. Делото се наблюдава най-внимателно от висшето държавно ръководство на Русия и от руския народ. Руснаците дадоха ясно да се разбере, че от успешното ни справяне със случая ще зависи тяхното сътрудничество с нас в правната област. В Русия се намират хиляди американски граждани. Всички те са изложени на риск. Ние съзнаваме и предварително се извиняваме за всички неудобства, причинени на господин Коневич. Но изрично поставяме ударение върху нуждите на държавата пред личното му удобство.