Читать «Преследваният» онлайн - страница 21

Брайън Хейг

— Между другото как е къщата ти?

— Хубава е. Дори много.

— Голяма?

— Ами да, доста голяма. Защо питаш?

— Чувам, че била огромна.

— Така да бъде. Много е голяма, наистина.

— Колко спални има?

— Шест, доколкото знам. Или може би седем. Защо?

— Е, колко са, де? Шест или седем?

— Честно казано, не знам. Може и десет да са. Влизал съм в повечето, но има и такива, в които не съм. Когато купих къщата, беше съборетина, занемарена тухлена сграда отпреди революцията. Според един слух била построена от дребен аристократ, според друг от крупен фабрикант за десетте му деца. Горкият човечец! Твърди се, че бил измъкнат навън и разстрелян от болшевишки екзекуционен взвод три дни след като работниците забили последния пирон.

— Ти какво, поднасяш ли ме?

— Дупките от куршумите ясно си личат в стената, която гледа на запад. Мисля, че това й придава известен чар.

— И после?

— Не знам как е било отначало, но в продължение на десетилетия къщата е била собственост на Министерството на културата. По едно време е била преустроена в училище за децата на партийния елит. После в учебен център за гимназиални директори. Разбира се, когато я купих, беше безобразно запусната и оставена да се руши. Електрическата инсталация, дори водопроводът и канализацията не бяха подменяни, откакто е била построена. Тръбите за питейна вода бяха чугунени и като завъртях крана, потече гъста кафява течност.

— Но въпреки това ти харесва?

Алекс се засмя.

— Защо да не ми харесва!

— Ти ми кажи.

— Всичко си й е наред. Собствената ми строителна фирма я изтърбуши изцяло и я преустрои отвътре по последна дума. Осветлението се задейства с човешки глас, към всяка баня има сауна, инсталирах два асансьора с махагонова ламперия, всичко, което можеш да си помислиш. Имам дори закрит басейн и фитнес зала, изцяло оборудвана. Мансардното помещение стана киносалон с двайсет места и триметров екран, има дори автомат за пуканки. А в сутерена живеят френският ми готвач и трите камериерки, които се грижат за домакинството ми.

След дълга и многозначителна пауза Елцин попита с тон, който подсказваше, че знае отговора:

— А жена ти? Тя харесва ли я?

— Има някои неща, които би желала да промени — отвърна уклончиво Алекс. Истината беше, че Елена ненавиждаше къщата. Той я бе купил и ремонтирал, преди двамата да се познават, като подарък за себе си, след като бе спечелил първите си сто милиона. От Париж докара някакъв прочут интериорен декоратор хомосексуалист, като го инструктира да не жали пари. И наистина, човекът се постара. Нае самолет, обиколи целия свят, като навсякъде отсядаше в петзвездни хотели, но накрая се завърна с редки антики от Азия, Близкия изток и Западна Европа. Завесите на къщата бяха шити на ръка в Египет, мебелировката — изработена също ръчно от най-добрите занаятчии на Корея.

Докато плащаше безропотно астрономическите сметки, Алекс бе успял да убеди сам себе си, че това не е прахосничество, а инвестиция — неизбежната цена, която трябваше да плати, за да доизгради образа си на преуспяващ бизнесмен. Акулите от Уолстрийт, Флийт Стрийт и Франкфурт нямаше изобщо да разговарят с някой голтак, с някого, когото да не припознават като себеподобен.