Читать «Преследваният» онлайн - страница 22

Брайън Хейг

Къщата беше импозантна отвън и неописуемо разкошна отвътре. Ала Елена обичаше простите неща и не си падаше по трапезарии, в които двамата със съпруга й трябваше да се провикват през масата, за да се чуят. Не си падаше и по слуги, възпитана бе да си върши всичко сама и така предпочиташе да кара и занапред. Докато сега още в мига, в който си помислеше, че й се пие кафе, под носа й изневиделица се появяваше сребърна кана с приготвената напитка. Слугите, пърхащи наоколо, нарушаваха личното й пространство и я караха да се чувства гузна заради свръхзадоволеността си.

Освен това къщата се намираше на ъгъла на две централни московски артерии. Както пешеходци, така и автомобилисти се спираха да зяпат величествената стара сграда, като понякога хвърляха през оградата навити на руло бележки с мръсни псувни и дивашки закани. В град като Москва, населен с пролетарии, натъпкани по няколко семейства в маломерни държавни квартири, на новобогаташите и техните глезотии не се гледаше с добро око.

Всеки ден Елена очакваше градушка от самоделни бензинови бомби да се изсипе в градината или още по-зле, през прозорците на дневната й.

Когато му писна да събира по двора си пропити с омраза писма, Алекс построи малка караулка и постави денонощна охрана, която да разгонва негодуващите зяпачи. Ала със самата си импозантност къщата се бе превърнала в магнит за разрастващия се московски криминален контингент. След два неуспешни опита за взлом откъм задния двор се появи нова караулка, разположиха се още постови, включително снайперист на покрива, а наоколо бяха монтирани достатъчно охранителни камери и детектори, за да заприлича имотът на военен обект.

В един момент Елена започна с омерзение да нарича дома си Крепостта. Въпреки всички предохранителни мерки обаче нямаше никакво съмнение, че къщата представлява значителен риск за сигурността на обитателите си и че нищо повече не може да се направи по въпроса.

Двамата — Алекс и Елена — бяха провели безброй разговори на тази тема. Не се караха, но спореха помежду си, като така и не стигнаха до съгласие. Елена все повече се безпокоеше за безопасността на съпруга си. Той вече беше знаменитост, или още по-точно, бе придобил печална известност като учебникарски пример на капиталистически опортюнист печалбар, който ринеше пари с лопати, докато повечето руски граждани слагаха по десет катинара на вратите си, за да не ги спипа инкасаторът за неплатени сметки.

При това домът им беше на такова лесно място, открит към улицата! Една базука от преминаваща кола, и от тях нищо нямаше да остане.

Ала тъкмо местоположението на къщата бе идеално за Алекс. Офисът му беше само на няколко минути пеша. Той работеше по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата. Всяка минута, всяка секунда му беше ценна. Всичко, което му беше нужно, бе събрано на едно място, под един покрив, етаж-два нагоре или надолу: превъзходен готвач, който да му сервира изискани блюда при всяко щракване с пръсти; напълно обзаведена фитнес зала, в която да се зарежда сутрин; отоплен басейн, в който да разпусне нерви и мускули след напрегнатия работен ден.