Читать «Преследваният» онлайн - страница 118

Брайън Хейг

Голицин размисли няколко секунди. Идеята му харесваше. И защо не? Милион годишно можеше да му отвори доста врати; а няколко милиона в правилната ръка, в подходящия момент… кой знае? Не че беше голяма философия — той се зачуди единствено как сам не се е сетил за това. Изду бузи, изпусна шумно въздух няколко пъти и след драматична пауза, през която уж продължаваше да мисли, кимна.

— Окей, става.

— Мъдро решение — поздрави го Татяна. — Парите ще минават през мен. Аз ще се погрижа всички да разберат откъде са дошли.

И кой в Кремъл е уредил тази животоспасяваща инжекция, добави наум тя.

— За какви суми става въпрос? — попита Голицин, внезапно разтревожен, все пак това бяха неговите пари.

— Не са големи. Успокой се, Сергей. Сто-двеста хиляди месечно за начало. С наближаването на изборите ще увеличим сумите, за да има ефект цялата работа.

Тя очевидно бе обмислила всичко в подробности и сега се раздърдори за тайни банкови сметки, лица за контакт, по какъв точно начин да се изпират парите и така нататък, и прочие — типичните схеми за мащабни измами и присвоявания. Иронията, че с парите на Алекс се готвеха да заменят Алекс, не остана незабелязана от слушателите й. Всъщност Голицин бе пристигнал на срещата, готов да им представи своя собствен гениален план как да похарчат възможно по-голяма част от състоянието на Алекс, и на първо време изчакваше нетърпеливо Татяна да млъкне, за да им го представи. Но както се оказа, нейното предложение се вписваше идеално в плана му, така че той я остави да си каже приказката.

— И така, можем ли да приемем, че всичко се нареди превъзходно?

При тези думи дори Ники, който в момента гледаше разсеяно през прозореца, се принуди да преглътне гордостта си, хвърли поглед към Голицин и призна:

— Уха, адски гот се получи!

Татяна само кимна.

— Ами тогава защо да спираме дотук? — попита Голицин, като се извъртя тежко на седалката си, за да ги огледа. — Такива като Коневич с лопата да ги ринеш, основават фирми и трупат милиони, като само чакат някой да им ги задигне!

Татяна си придаде замислен вид, макар че абсолютно същата идея я бе осенила далеч преди Голицин; всъщност учудващото бе, че на него едва сега му идваше наум да разшири схемата, докато тя от самото начало бе смятала Алекс Коневич за опитно животинче, лабораторен плъх, върху който да я изпробват, колкото да се убедят, че работи. В днешно време младите и напористи милионери никнеха като гъби след дъжд и направо си търсеха майстора. Но тя се направи на глупава и невинно попита:

— Смяташ ли, че това е разумно?

— Следващия път ще бъде дори още по-лесно, по-малко рисковано! Все пак нито един от другите новобогаташи няма такива топли отношения с Елцин. Вече знаем как става, освен това имаме достатъчно пари, за да финансираме операцията.

Отговорът на Ники беше напълно в негов стил:

— А какво ще намажа аз от тая работа?

Адвокатът в Татяна имаше готов отговор:

— За начало, Ники, ти получаваш онова, за което сме се договорили: своя дял от акциите на компанията, както и възможността да си переш парите през банките на Коневич. Ала знай, че и ти, и твоите приятелчета привличате твърде много внимание. Превърнали сте Москва в бойно поле. Руският народ на висок глас настоява за ред и законност. Повярвай ми, напоследък това е болна тема за Кремъл. А вашите игрички не остават незабелязани и от останалия свят. На Елцин му е писнало разни американци и германци да го поучават как да се справи с такива като теб.