Читать «Небе и земя» онлайн - страница 38

Нора Робъртс

— О! — Нел придърпа стола си по-близо. — А после какво се случи?

— Едва не се блъснах във вратата. Доктор Ромео любезно я отвори вместо мен. За пръв път една целувка ме кара да се чувствам като идиотка — и ще бъде за последен.

— Щом те привлича…

— Привлекателен, добре сложен, секси… разбира се, че ме привлича. — Рипли бързо поклати глава. — Но това не означава нищо. Няма да успее да размъти ума ми с една целувка. Проблемът е там, че не съм излизала с мъж от известно време и от четири месеца не съм… нали се сещаш…

— Рипли! — засмя се Нел.

— Мисля, че беше просто… как да се изразя… спонтанен изблик или нещо подобно. Той ловко се възползва. Вече знам как стоят нещата и съм подготвена. — Рипли се почувства по-добре и изяде овесената си каша. — Мога да се справя с него.

Мак бързо обиколи книжарницата. Разгледа кориците на няколко книги, прелисти някои от тях. Вече бе намерил и прочел много материали за „Трий Систърс“, но тук имаше две книги, на които не бе попадал досега. Стисна ги под мишница и продължи да се разхожда.

Имаше богат избор на еклектична литература. Откри много екземпляри на „Сонети от Португалия“ от Елизабет Барет Браунинг: най-новите издания от поредицата за ловци на вампири, две книги за местните забележителности, флора и фауна и наръчник на самотните магьосници. Още две книги за паранормални явления, с които би могъл да замести онези, които бе загубил някъде.

Имаше доста интересно тесте карти „Таро“. Не че ги колекционираше.

Никога не пропускаше възможността да задоволи страстта си към книгите, затова взе всичките. Щеше да се развлича с тях в свободното си време, а и освен това му се удаваше удобен случай да си побъбри с Лулу.

Отнесе книгите до касата и я заговори с най-невинната усмивка, на която бе способен:

— Книжарницата е страхотна! Човек не очаква да открие такова разнообразие в едно малко село.

— Тук има доста неща, които хората не очакват да видят. — Лулу го погледна над очилата си, за да му даде да разбере, че вече си е създала мнение за него. — В брой ли ще платите или с кредитна карта?

— С кредитна карта. — Извади портмонето си и наклони глава, за да види заглавието на книгата, която четеше Лулу. „Серийни убийци: техните сърца и съзнание“. — Що за книга е това?

— Твърде много психо бръщолевене. Няма достатъчно кръв. Интелектуалните типове не пишат с много жар.

— Много интелектуални типове нямат представа за реалния живот. Повечето стоят в кабинети, вместо да събират научни материали навън. — Мак се облегна приятелски на плота, сякаш тя му подаваше рози, а не бодли. — Знаете ли за теорията, че Джак Изкормвача е имал свръхестествена сила и се е прераждал? Макар че първите сведения за него като сериен убиец са от Лондон, той е живял и по-рано и е убивал и преди. В Рим, Галия, Бретан.

Лулу продължаваше да го наблюдава над очилата си, докато маркираше книгите на касата.

— Не съм съгласна.

— Аз — също. Но от това излезе добра история: „Изкормвачът — сериен убиец в различни епохи“. Във варианта, в който аз я прочетох, той е първият, извършвал човешки жертвоприношения — обясни Мак, а Лулу го гледаше с широко отворени очи. — Ритуална магия. Черна магия, много черна.