Читать «Моята тайна война (Спомени на съветския разузнавач)» онлайн

Ким Филби

Annotation

Съветският разузнавач Ким Филби, посветил повече от четиридесет години от своя живот на разузнавателна работа, ярко и вълнуващо разказва за своя житейски път, за сложните и от-говорни задачи, които е трябвало да изпълнява. Тази книга призовава съветските хора и всички миролюбиви жители на планетата към висока революционна бдителност. Тя разобличава престъпната дейност на империалистическите сили срещу Съветския съюз и социалистическите страни.

„Това издание запазва основната канава на повествованието публикувано преди години на Запад и в някои социалистически страни.“ (Из предговора на О. Кедров към съветското издание от 1980 година.)

Ким Филби

ПРЕДГОВОР

ОТ АВТОРА

Пролог

Глава I

Глава II

Глава III

Глава IV

Глава V

Глава VI

Глава VII

Глава VIII

Глава IX

Глава X

Глава XI

Глава XII

Глава XIII

info

notes

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

Ким Филби

Моята тайна война

Спомени на съветския разузнавач

ПРЕДГОВОР

Тази книга не е детективски роман, в нея няма нищо измисилено. Във всеки неин ред има истина, реални хора, събития и факти, с които се е налагало да се сблъска в живота авторът — забележителният разузнавач на нашето време Ким Филби.

Неговото име е добре известно по всички континенти. Преди осемнадесет години, когато Ким Филби, ас на английското разузнаване и един от неговите бивши ръководители, се появи в Москва, британската върхушка преживя невероятен шок. Паниката обхвана главните квартири на западните специални служби, вълната на сензационната шумотевица заля капиталистическия свят. Но и днес, след толкова години, на Запад не могат да говорят спокойно за него. Спомени на политически деятели и солидни изследвания на следвоенната история не минават без споменаването на Ким Филби. Той е герой на романи и художествени филми. Пишат му врагове и приятели: едните с проклятие, другите, а те са мнозинството — с възхищение и обич.

Вече шестдесет и четири години съществува съветската държава, с всеки изминат ден укрепват нейното могъщество и авторитет. И винаги с чувство на гордост и благодарност ние говорим за тия, които със собствените си ръце полагаха основите на революцията, защищаваха я, без да жалят силите си, създаваха великото социалистическо братство на народите, чието въплъщение стана Съюзът на съветските социалистически републики.

Ким Филби е сред тия, които още в годините на младостта си застанаха в редиците на революционната борба, които с целия свой съзнателен живот са свързани с идеите на Октомври и със защитата на тези идеи.

Той е роден през 1912 г. в семейството на виден правителствен служител, завършил е привилегирования Кем-бриджки университет. Бащата на Ким Филби, виден английски изследовател на Изтока, дълго време е бил политически съветник на краля на Саудитска Арабия Ибн-Сауд—влиятелна личност сред арабския свят. През студентските си години Филби бил приближен на левонастроените кръгове, поддържал приятелски връзки с членове на кръжока на младите комунисти, оставайки обаче извън редовете на партията. Неговите леви убеждения били известни на университетската администрация, затова след завършването на университета Филби не получил препоръка за постъпване на държавна служба. Загубил надежда за назначаване на работа в Министерството на външните работи, Филби заминал за Австрия, за да овладее до съвершенство немски език. Във Виена Филби установил връзка с левите среди, включил се в работата по линията на МОПР и на Червен кръст.