Читать «Моята тайна война (Спомени на съветския разузнавач)» онлайн - страница 141

Ким Филби

30

„Top secret“ — американски термин за разлика от „Most secret“ — английски термин. И двата се превеждат като „Строго секретно“.

31

Герой от шпионски романи.

32

След претръскване на службата от Чърчил през 1953 г. той възглави СИС. Беше принуден да си подаде оставката след инцидента от 19 април 1956 г. в Портсмут, когато изчезна полковник Керб, извършващ подводно разузнаване на съветския крайцер „Орджоникидзе“.

33

„Далекоглед“ (англ.).

34

ЦРУ беше създадено през 1947 г. върху основата на бившето Управление по стратегическите служби и Централната разузнавателна група. Хиленкотър възглавяваше ЦРУ от 1947 до 1950 г.

35

Англичанин, осъден в Москва през 1965 г. за шпионска дейност в Съветския съюз.

36

Тунелът е построен през 1955 г. в Берлин от английското и американското разузнаване за подслушване на съветските свързочни линии.

37

Има се пред вид Маклийн, който в описания период работеше като завеждащ американския отдел на Министерството на външните работи във Великобритания и изпълняваше задачи на съветското разузнаване.

38

Улица в Лондон, където са разположени редакциите на главните вестници

39

Председател на комисията по атомна енергия.

40

Възглавяваше английската информационна служба в Америка. Впоследствие стана постоянен помощник на министъра на външните работи.

41

На 25 октомври 1955 г. Маркъс Липтън направи запитване до премиер-министъра Антъни Идън, има ли намерение той да назначи специална комисия за разследване обстоятелствата по изчезването на Бърджис и Маклийн. След това той запита за дейността на „третия човек“ — Филби. Идън обеща да открие дебати по този въпрос, които се състояха на 7 ноември 1955 г. В хода на дебатите министърът на външните работи Харълд Макмилън реабилитира Филби.