Читать «Последна песен» онлайн - страница 30

Никълъс Спаркс

— Защото снощи Хари не срещна Сали например. Защото съм ти приятел и ми пука за теб. Искам да се радваш на лятото. Искам и аз да се радвам на лятото. Искам да се порадвам и на Кейси.

— Ами излез с нея тогава.

— Не е толкова лесно. Предложих й снощи. Но Ашли беше много разстроена и Кейси не искаше да я оставя сама.

— Съжалявам, че не се е получило.

— О, нима?

Маслото се източи. Уил взе контейнерите и се заизкачва по стъпалата. Скот остана да изхвърли старото масло във варела за рециклиране.

— Хей, между другото, забеляза ли онова момиче, което ви усмири? — подвикна Уил надолу към Скот. — Дето помогна на момченцето да намери майка си.

Скот се позамисли.

— Имаш предвид вампирката с анимационната тениска?

— Не е вампирка.

— Да, видях я. Нисичка, с гаден морав кичур в косата и черен лак? Поля я край игрището, не помниш ли? Стори й се, че вониш.

— Какво?

— Просто уточнявам. Не забеляза изражението й, когато се сблъскахте, но аз го видях. Отдръпна се като ужилена. Явно заради миризмата на пот.

— Наложило се е да си купи нова тениска.

— Е, и?

— Не знам. Просто ме изненада. А и не съм я виждал наоколо.

— Ще повторя — е, и?

Всъщност и Уил не разбираше защо момичето не му излиза от ума. Особено ако се вземе предвид колко малко знае за нея. Да, беше симпатична — веднага го забеляза, въпреки пурпурния кичур и черната очна линия — ала плажът вреше и кипеше от симпатични момичета. Не го впечатли толкова и фактът, че възпря побойниците. В ума му по-скоро се запечата начинът, по който успокои уплашеното дете. Зад бунтарския й външен вид прозираше изненадваща нежност и тъкмо тя събуди любопитството му.

Никак не приличаше на Ашли. Не че Ашли беше лош човек. Но се държеше престорено, въпреки че Скот сигурно не беше на същото мнение. В света на Ашли всеки и всичко бе подредено в спретнати кутийки — популярен или не, скъп или евтин, богат или беден, красив или грозен. На Уил в крайна сметка му омръзна от повърхностните й преценки и неспособността й да приеме, че има неща и по средата.

Ала момичето с пурпурния кичур…

Инстинктивно усещаше, че тя не е такава. Нямаше как да е напълно сигурен, разбира се, но беше готов да се обзаложи. Тя не разпределяше хората в спретнати кутийки, защото не поставяше и себе си в рамка. Затова му се стори свежа и различна, особено сравнена с връстничките й от „Лейни“. И най-вече с Ашли.

Макар да имаха много работа в гаража, мислите му се връщаха към непознатата неочаквано често. Не през цялото време. Но достатъчно, да осъзнае, че по някаква причина определено му се иска да я опознае по-добре. Запита се дали ще я срещне пак.

8.

Рони

Блейз поведе Рони към закусвалнята, която беше забелязала преди малко, докато се разхождаше по търговската улица. Мястото наистина излъчваше някакъв чар, особено ако човек изпитва носталгия по 50-те. Около старомодния тезгях бяха подредени високи столове, подът бе покрит с черни и бели плочки, а край стените имаше сепарета, отделени с надраскани червени пластмасови паравани. Менюто беше написано с тебешир върху черна дъска зад тезгяха. Цените сякаш бяха единствената промяна, настъпила през последните тридесет години.