Читать «Фашизмът (Документално изследване на германския, италианския и испанския фашизъм)» онлайн - страница 91

Желю Желев

За внедряване идеологията на националсоциализма в умовете на германската младеж „Хитлерюгенд“ предприема и по-специални мерки. Към него са откришколите „Адолф Хитлер“, в които могат да отидат само отличилите се и проверени членове на „Юнгфолк“, по-младшата секция на „Хитлерюгенд“» (84–700).

На «Хитлерюгенд» ръководителите на НСДАП гледат като на резерв, огкъдето партията черпи своите попълнения и кадри за държавния апарат. В нацистката партия влизат само онези членове на «Хитлеровата младеж», които са се проявили в политическо отношение, а показалите данни за организаторска работа се изпращат във висшата партийна школа «Адолф Хитлер». След нейното завършване те отиват на ръководна работа в партийния и държавния апарат.

«Нацистките ръководители са се стремили да включат в своите редове ръководителите на „Хитлеровата младеж“, които са минали пълния курс на възпитание, по такъв начин, че да им дадат възможност да придобият практически опит и със самото това да осигурят попълнение на ръководния състав…» (84–702).

Ако се вярва на записките на Х. Раушнинг, сам Хитлер е отдавал голямо значение на възпитанието на германската младеж в духа на националсоциализма. Той е свързвал непосредствено бъдещата съдба на националсоциализма с успеха на своята възпитателна работа:

«Аз трябва да бъда непоколебим възпитател… Ще започна голямото си образователно дело с младежта. Ние, старите, сме изхабени. Да, ние сме вече стари. Ние нямаме вече диви инсинкти. Ние сме страхливи и чувствителни. Но моята прекрасна младеж! Има ли нещо по-хубаво от нея на света?

Погледнете само тези млади мъже и тези млади момци. Какъв човешки материал. С тях аз ще построя един нов свят…

Моята педагогика е сурова. Аз работя с чук и отхвърлям всичко, което е гнило и слабо. Ние ще отгледаме такава младеж, пред която светът ще потрепери. Младеж — груба, властна, безстрашна и жестока. Такава я искам! Тя ще умее да понася нещастията. Не искам да има в нея нищо слабо, нищо нежно… ще я тренирам с физически упражнения. Преди всичко да бъде силна: това е най-важното!» (52–37).

Казионният характер на «Хитлерюгенд» се проявява вече в това, че тя е монополна младежка организация, станала масова благодарение помощта на държавата. До идването на Хитлер на власт тя е едва с около 300 000 членове. Веднага след това става осеммилионна, като разпуска другите младежки органицации и поглъща тяхната членска маса. С една заповед фон Ширах разпуска седем младежки организации, в това число и движението на бойскаутите.

В закона за германската младеж от декември 1936 година «Хитлерюгенд» е обявена за единствена младежка организация в Германия, която има правото да организира и възпитава младежта. Никаква друга младежка организация не се разрешава. «Цялата германска младеж — се казва в закона — влиза в организацията „Хитлерова младеж“. Освен в семейството и в училището германската младеж ще се възпитава физически, интелектуално и морално в духа на националсоциализма, за да служи на своя народ и на своето общество. И всичко това ще се осъществява чрез посредството на „Хитлеровата младеж“. Задачата за възпитанието на германската младеж посредством въвличането и в организацията „Хитлерова младеж“ е възложена на имперския ръководител на германската младеж при НСДАП» (84–699).