Читать «Фашизмът (Документално изследване на германския, италианския и испанския фашизъм)» онлайн - страница 93

Желю Желев

Впоследствие, по време на войната, тазе схема на възрастовото обхващане на населението търпи известно изменение, доколкото на трудовата повинност се обръща относително по-малко внимание. Получава се:

1. От 10 до 14г. — в «Юнгфолк».

2. От 14 до 18г. — в «Хитлерюгенд»

3. От 18 до 20г. преминават в различните партийни организации, СА, СС, автомобилния и въздушния корпус.

4. От 20 до 21г. — в Трудовия фронт.

5. От 21 до 23г., — в армията на редовна военна служба.

6. От 23г. нататък — в различните организации на нацистката система, в това число и в НСДАП.

Същата картина ни предсавят младежките казионни организации във фашистка Италия. Там младежта е организирана в две монополни организации: «Балила», в която членуват децата от 8 до 15 години, и «Авангард», в която се приемат юноши от 15 до 21 — годишна възраст.

«Балила» е основана «с декрет от държавата през 1926 година, води името си от един 10 — годишен национален герой Джовани Батиста, който през 1745г. е хвърлил пръв камък срещу навлезлите в Генуа австрийски войници…» (112–86).

Макар външно тази организация да има вид на спортна, субсидирана от държавата, тя е с подчертано военен характер, стремейки се да подготви младежта във военен дух още от най-ранна възраст. Това проличава от самата и структура, изградена по образеца на древноримските военни легиони: един взвод от 11 души с взводен командир; три взвода образуват една манипула от 33 души; три манипули — една центурия; три центурии — една кохорта от 333 души, а три кохорти съставляват легион от 999 души.

«Балила» се управлява от комитет на фашистката партия начело с генерал от армията, под патронажа на Мусолини.

Целта на организацията е да възпита в дух на любов и преданост към «фашистката родина», фашистката партия, «водача» («дуче»), да даде на младия човек «съзнанието, че принадлежи на държавата» и между другото да го обучи на някаква полезна професия. Следният пасаж от книгата «Фашисткото учение за държавата» (нейният автор, убеден фашист, детайлно изучавал историята и структурата на италианският фашизъм до 1929г.) ще ни даде попълна представа за дейноста на младежката фашистка организация, която развива трескава дейност: тя «организира курсове по разни отрасли, строи домове за физическо възпитание, урежда приятни игри за децата съответно на възрастта им и с оглед да се приучат главно на дисциплина и така увлича младежта, че масово постъпват в нея» (впрочем тя е била задължителна за всички — Ж.Ж.).