Читать «Фашизмът (Документално изследване на германския, италианския и испанския фашизъм)» онлайн - страница 230

Желю Желев

Антифашистката насоченост на декларацията особено ясно се вижда в точка 4 на член 23, която провъзгласява, че «всеки човек има правото да създава професионални съюзи и да влиза в професионални съюзи за защита на своите интереси». С други думи, профсъюзите имат предназначението да защищават интересите на трудещите се от собствениците и тяхната държава, а не обратно.

Разбира се, тук не е нужно да цитираме всички членове на декларацията, още по-малко да ги преразказваме. Ние изтъкваме само онези от тях, които са адресирани пряко срещу идеологията на фашизма, под каквато и фарма да се явява той.

Нашата задача, произтичаща от логиката на изложеното, беше да дадем историческата връзка между разгрома на фашизма и появата на Всеобщата декларация за правата на човека, която в случая звучи като победа на разума и хуманизма над фашисткото мракобесие на XX век.

Това изследване е израз на нашата вяра в принципите, прокламирани във Всеобщата декларация за правата на човека. Поради това считаме, че тя трябва да представлява неделима част от него.

info

Информация за текста

Източник: http://bultext.tripod.com/Fascism.htm

Издание:

Желю Желев. Фашизмът

Библиотека «Мавър»

Рецинзенти: проф. д-р Николай Генчев, проф. Кирил Василев

Редактор: проф. д-р Иван Славов

Редактор на издателството: Кирил Гончев

Художник: Стела Керемидчиева

Художествен редактор: Елена Пъдарева

Технически редактор: Катя Бижева

Коректор: Емилия Кожухарова

Издателство «Народна младеж», София, 1982

Свалено от «Моята библиотека» http://chitanka.info/lib/text/16259

Последна редакция: 2010-05-29 23:50:00