Читать «Фашизмът (Документално изследване на германския, италианския и испанския фашизъм)» онлайн - страница 29

Желю Желев

Още в началото на своя лекционен курс Толиати обяснява, че «италианският фашизъм не е бил по рождение тоталитарен, той става такъв от онзи момент, когато решаващите слоеве на буржоазията са достигнали максимално равнище на икономическо, а следователно и на политическо обединяване… тоталитаризмът представлява следствие от господството на финансовия капитал» (116–44).

От самите заглавия, а още повече от съдържанието на отделните лекции се вижда, че в понятията «тоталитарна система», «тоталитарен режим», «тоталитарна диктатура», чрез които разкрива същността на италианският фашизъм. Толиати влага следното съдържание: а) изграждане на «единовластие» или еднопартийна система на фашизма по пътя на насилственото унищожение на всички други политически партии и масови организации — леви и десни, — без изключение; б) завладяване на държавата от фашистката партия, превръщане на държавната машина в нейно оръдие; в) изграждане на всеобхватна система от казионни масови организации, чрез които фашистката партия си осигурява контрола над гражданското общество (профсъюзите, младежките организации, организацията «Дополаворо» и т.н.); г) създаване системата на корпорациите като икономическа основа на фашистката държава и бъдещия «фашистки строй» (Мусолини).

Л.Лонго в книгата «Между реакцията и революцията» определя фашистката диктатура в Италия като «безразделна, тоталитарна власт на фашизма» (64–271). Той не си поставя за цел да подлага на специален анализ съдържанието на понятието «тоталитаризъм», но доколкото може да се съди по контекста, влага в него приблизително същото съдържание, както и Толиати.

Съветският автор С.М.Слободской в своето задълбочено документално изследване на италианския фашизъм («Италианский фашизм и его крах») също разглежда режима на Мусолини като тоталитарен. Пета глава на това монографично изследване е озаглавена «Установяване на тоталитарен режим». Според автора «италианският фашизъм е навлязъл в „тоталитарната“ фаза на своето развитие през ноември 1926г.» (110–65), когато са ликвидирани последните остатъци на буржоазната демокрация — политически партии и организеции, граждански и политически свободи — и фашистката партия установява своя абсолютен монопол.

Без да разяснява специално съдържанието на термина тоталитаризъм, Сантяго Карильо в книгата си «След Франко — накъде?» характеризира фашистката система в Испания като «тоталитарна власт» и «тоталитарна диктатура» (76–19).

По същия начин процедира и испанският марксист Хосе Гарсия. В неговата книга «Испания XX века» ние можем да срещнем определения на фашизма като «централизирана тоталитарна фашистка диктатура» (20–279), държава «с тоталитарен характер» (20–280), «тоталитарен строй отдолу догоре» (20–282), «фашистки тоталитарен режим» (20–287) или «тоталитарна фашистка държава» (20–322) и т.н.