Читать «Слідство триває (збірник)» онлайн - страница 75

Всеволод Нестайко

Валера (відмикає нарешті замок). Ху! Нарешті!.. (Розчиняє двері, робить широкий жест.) Заходьте, баронесо! Кирпочка ти моя дурненька! (Обіймає її за плечі, пригортає, цілує, заходить разом з нею у будиночок, зачиняє двері.)

Якийсь час сцена безлюдна. Потім обережно прочиняються двері зеленого будиночка, що праворуч біля криниці. Звідти визирає Чебурашка, скуйовджений клаповухий хлопчина років чотирнадцяти. Прислухається. Чути, як до будиночка, що в глибині сцени, під’їздить автомашина, клацають дверцята. Лунають голоси Чебурашка ховається назад, зачиняє двері. З глибини сцени виходять Іван Васильович та Дід Каленик. У Івана Васильовича в руках пластмасове відро.

Дід Каленик. Оно криниця. А там, далі, колонка.

Іван Васильович. Дякую. Візьмемо з криниці…

Дід Каленик. Я теж з криниці воду беру. Вона мені смачніша чогось, як з колонки.

Іван Васильович (крутить корбу, роззирається навкруги). Гарно у вас тут. Красиві місця. Мальовничі.

Дід Каленик. Гарно. А було ще краще. Отам гай березовий був. У громадянську махновці вирубали на дрова. А там річечка. В’юнка. Так і називалась. Пересохла. Дай боже здоров’я меліораторам, що заплаву осушували.

Іван Васильович. А ви й громадянську пам’ятаєте?

Дід Каленик. Аякже. От на цьому бересточку Петлюра мене повісити хотів. Ледве втік.

Іван Васильович. Скільки ж вам років, діду?

Дід Каленик. Багатенько. Ста ще, мабуть, нема. А от дев’яносто… хто його зна. Бо вісімдесят уже давненько було. Ще за Брежнєва.

Іван Васильович. Вам, діду, в інститут геронтології треба. У Київ.

Дід Каленик. От-от. В інститут. На перший курс. На той світ мені, синку, треба. Зачекалися вже мене там. І баба моя, і Маруся, і кореша, з якими я гусей пас. Усіх поховав. А сам чогось живу.

Іван Васильович. Живіть на здоров’я. На тому світі нічого цікавого нема.

Дід Каленик. А ви були?

Іван Васильович. Не був. І не збираюсь поки що. От на пенсію вийшов. Дачу купив. Тільки й життя почати думаю.

Дід Каленик. Свіжа думка.

Іван Васильович. А що? За тією роботою хіба щось бачив? А зараз такі часи! Доби не вистачає, щоб тільки пресу перечитати.

Дід Каленик. То правда. А деякі тільки те й роблять, що читають. Та балакають, обговорюють… «Ну, як іде перебудова?» — «Та нічого, нічого, агроном уже перебудувався, головбух перебудувався, а я тільки шифер завіз». — «Погано ваш апарат працює». — «Та, на жаль… Три дні гнали, а за день усе випили».

Іван Васильович. Вас, діду, по телевізору показувати треба. У прожекторі перебудови.

Дід Каленик. Нема вже що показувати. Ну, гаразд. Мийте свою машину. А я пошкандибаю додому на піч. Перебудовуватися.

Іван Васильович. Все у вас прекрасно От тільки під’їзди поганенькі. У таку баюру вгнався — весь правий бік забризкав так, що… До побачення! (Іде в глибину сцени.)

Дід Каленик. З електрикою тільки обережно. До побачення. (Іде.)

З зеленого будиночка знову визирає Чебурашка. Озирається, прислухається. Уже робить крок уперед, аж тут розчиняються двері синього будиночка. Чебурашка блискавично ховається. Виходить Валера. Куртка наопашки, без шапки. На грудях «плейєр». Навушники. У руках — пластмасове відерце. Чебурашку він не помічає. Підтанцьовуючи у такт музиці, якої глядач не чує, наближається до криниці. Крутить корбу, витягаючи відро. З пластмасовим відром у руках знову з’являється Іван Васильович. Валера стоїть до нього спиною, не помічає і, звичайно. не чує, як той підходить.