Читать «Още един скандал» онлайн - страница 41

Кристина Дод

Но не. Мадлин трябваше да бъде разумна. Страданията й нямаше непременно да говорят нещо на Тамзин. Не и ако зависеше от самата Мадлин — а от кой друг да зависи?

— Няма да пропускаш дори танц, ще играеш на шаради, ще яздиш и ще се разхождаш с други млади дами и господа, но двете с теб знаем, че подобни занимания не носят истинско, дълготрайно удовлетворение. Разговорите, водени от все сърце и дългите, тихи вечери с любимия са изпълнени с истински смисъл. — Мадлин не можеше да повярва, че ги бръщолеви такива, но не се изненада, когато девойката закима енергично:

— Да, съгласна съм.

— Точно както богатство и титла не правят един мъж важен. Добро сърце и благороден нрав — това са изискванията.

— Да! Именно! — Ентусиазмът на момичето беше заразителен.

— Въпреки това искам на този прием да флиртуваш всякак със знатните и богати джентълмени.

— Не и с мистър Ръмбилоу. — Тамзин вирна брадичка с изненадващо упорство.

— Абсолютно не — решително отсече Мадлин. — Но освен него има и други господа. Подходящи ухажори са синовете на комарджиите. Знаеш какви са бащите им — лордове и богаташи.

— Да — кимна Тамзин.

— Избери си един. Омагьосай го. Виж колко е лесно. Дадеш ли им да разберат, че от униние си преминала към веселие, всички те ще се тълпят около теб. — Момичето отново започна да клюмва и Мадлин побърза да добави: — Няма истински да се забавляваш, разбира се, но ще създадеш такова впечатление и никой няма да се усъмни.

— Вярно е — Тамзин се разведри.

— Сега си слагай ръкавиците и да отиваме при мамчето.

Двете млади дами излязоха в коридора и отидоха в спалнята на лорд и лейди Табард, където камериерката стягаше набитата фигура на господарката си в тясна премяна. Десенът на роклята — едри кичести рози — напомни на Мадлин за тапицерията на столовете в гостната на мистър Ръмбилоу. Тя дискретно отклони поглед.

Лейди Табард погледна Тамзин и изкряка като пиле, изправено пред брадвата на фермера.

— Тамзин Ивлин Мери Чарлфорд, какво се е случило с новия ти копринен костюм?

Красивата руменина се оттече от страните на девойката, която сведе поглед към роклята си.

— Не ти ли харесва? Мис Де Лейси искаше да ми придаде континентален блясък.

— Континентален блясък? — Пълната шия и кръглото лице на лейди Табард пламнаха. — Мис Де Лейси, не бих нарекла точно това „континентален блясък“!

Мадлин си придаде доволен вид и отговори:

— Знам, че ме изпитвахте, лейди Табард, но на секундата разбрах желанията ви, когато открих толкова много сребърна кордела сред нещата на лейди Тамзин.

Лейди Табард се оцъкли срещу фльонгата над коляното на завареницата и.

— Какво?

— Права бяхте, разбира се. Подобни решения са последният вик на модата в цяла Европа, но откакто съм в родината, не съм видяла нито една млада дама да се носи така.

— Зипора, ти какво мислиш? — прогърмя лейди Табард.

Зипора се сви:

— Лейди Табард, никога не бих предложила подобно нещо!

— Разбира се, че не — почтително изрече Мадлин. — Безупречна камериерка като вас знае, че такова нововъведение е само за младата дебютантка, а не за дамата с утвърден стил, каквато е лейди Табард. Трябва да добавя, че господарката ви има превъзходен вкус. — Мадлин се зачуди дали няма да я порази гръм заради огромната лъжа. — Лейди Тамзин ще въведе нова мода сред младите дами от елита.