Читать «Гняв» онлайн - страница 182

Кристина Дод

Кледуин вдигна крак, замахна и с все сила изрита ранения глезен на Брайс. Мъжът се свлече на земята, без да спре да ругае, и скри глава между колената си, когато Кледуин замахна отново.

— Да не си посмял да кажеш на някого за това, особено на граф Уентхейвън. Ако някой попита за Били, ще казваме, че е бил убит някъде по пътя. Чу ли? — той срита още веднъж Брайс, който се затъркаля от болка, стенейки, че е разбрал. — А ти чу ли? — Кледуин показа юмрука си на другия наемник.

— Да — побърза да каже той.

Кледуин все още не беше успял да излее яростта си и се огледа върху кого да я стовари. Погледът му попадна на Харботъл. Със свирепа усмивка той претърколи тялото и размазаното му от чука лице лъсна на лунната светлина.

— Вече не е толкова красив, а? — Кледуин побутна отпусната безжизнена глава с крак, после преобърна няколко пъти тялото, докато го избута до края на пропастта.

— Мислите ли, че трябва да се помолим? — Кледуин се изкиска и вдигна ръце към небето. — Даряваме този англичанин на дълбините на ада. Нека да гори вечно в него.

При това богохулство наемниците се наежиха, но пропастта погълна тялото на Харботъл с ненаситен апетит. То се сгромоляса и ехото от удара достигна до тях като нежно произнесена заплаха.

Кледуин се обърна с преливащо от самодоволство лице към наемниците и попита.

— Какво ще кажете? Идвате ли с мен за златото? Или ще останете тук да изгниете заедно с Харботъл?

* * *

— Конници! — извика Долан. — Приближават се!

Грифит не беше успял да разпръсне конете на наемниците. Въпреки че Мериън беше запомнила всяка пътечка, по която беше минала, а и няколкото просеки, които сама беше проправила, преследвачите нямаха при себе си дете, което да ги задържа.

Яздейки на изток, към „Уентхейвън“, тя пришпори коня в галоп. Луната осветяваше пътя като добронамерен фенер, а слънцето вече багреше небосклона с първите си златни лъчи. Вятърът свиреше в ушите на Мериън и развяваше тъмния воал, с който тя плътно беше обвила светлите си коси.

— Все още имаме преднина, милейди.

Пред себе си тя долови друг звук — слаб кучешки лай. Лай на спаниели.

— Кучетата са ни надушили — прошепна тя.

Конят под краката й сякаш пореше въздуха и тя разбра, че ще пристигнат в замъка преди наемниците. Само вратите да бъдат отворени, и те ще бъдат спасени.

Само.

Тази мисъл трябваше да я ободри, но не стана така. Лайънъл не откъсваше от нея широко отворените си очи, твърде големи очи за малката му главица. Тя не знаеше какво са му сторили наемниците, но той не продумваше и дума. Дали изобщо нямаше да проговори? Тя копнееше да чуе как отказва да й се подчини със своето „Не!“. Притисна го плътно до гърдите си, искаше да го успокои, да му помогне да преживее шока.

Тя напрегна очи да различи защитните стени на замъка и беше възнаградена с гледката на блестяща вода.

Езерото, което служеше за защита на замъка „Уентхейвън“ се ширна пред тях. Тя навлезе в ливадите около него и в галоп се насочи към подвижния мост, викайки името си към стражите. Долан остана назад, движеше се на криволици и изстрелваше с лъка си стрели към преследвачите, като едновременно се опитваше да пресреща техните. Подвижният мост се спусна бавно и величествено. Краят му още не беше докоснал земята, когато Мериън скочи с коня върху него. Тропотът на конските копита върху дървените дъски прозвуча като освобождение. Същото усещане за свобода породи в гърдите й гледката на баща й с неговите лаещи спаниели. Долан беше вече почти до нея и тя извика.