Читать «Наградата» онлайн - страница 190

Джон Лескроарт

— От една седмица си мисля за това. Подлудява ме. Не мога да се сетя как си разбрал.

Хънт дъвчеше.

— Не съм. Не и до последната минута. Преди това грешах с всяко предположение. Търнър, Елън, Алиша. Бях обсебен от мотива с парите. Дори и не помислих за Хес.

— И какво се промени?

— Тя сама се издаде. Видях я на погребението на Комо и съобщих на нея, на Търнър и на цялата им банда за смъртта на Нешек. Още не бяха чули нищо за това, извън слуховете и, както можеше да се очаква, имаха въпроси. Но Хес ме попита, дали ченгетата са открили нещо в къщата й.

Джул се обади:

— А не би трябвало още да знае, че Нешек е била убита в дома си.

— Виждаш ли? И ти го проумяваш в крайна сметка. Но аз нищо не проумях. Не и тогава. Помислих си, че слухът, достигнал до тях, може да е включвал и тази подробност. Нали се сещаш: „Чухте ли, че Нанси е била убита в дома си снощи?“, нещо такова. Така че, не му отдадох голямо значение. Възможно е да е знаела. Така си помислих.

— Добре.

— На следващия ден Мики отива в „Сънсет“ и я разпитва за алибито й в понеделник вечер, а тя му казва, че цялата нощ е помагала на сина си с домашните, обаче изтърсва, че дори не знае къде живее Нешек. Тогава почвам да чувам едно тихичко „зън, зън, зън“ и се чудя каква е вероятността да е така. Искам да кажа, работила е с Доминик цяло десетилетие и всички тези ръководители непрекъснато се събират. — Той вдигна ръка и спря една от сервитьорките, която минаваше наблизо. — Ще поръчваш ли?

Джул кимна и каза на момичето, че смята да бъде оригинален и ще си поръча специалитета и диетична „Кола“. После отново се обърна към Хънт.

— Значи е казала, че не знае къде живее Нешек?

— Точно така. В същото време споделя с Мики колко и трябват пари. Големи сметки, лекарства. Но някакси по-рано е имала достатъчно, за да плаща на медицинска сестра на цял работен ден и на учител. Както и да е, това почна малко да ме гложди. Но пак продължавам да си мисля, че е възможно. Пък и тя все още имаше детето си за алиби. Плюс което, никакъв намек за мотив, така че отново пасувам. Втори път.

— Ясно, втори коз.

— Говоря с Алиша Торп, мъча се да разпердушиня нейната история и тогава тя ми казва, че се е запознала с Елън Комо на тържество на „Сънсет“ в къщата на Нешек.

— Елън? Пропускам ли нещо?

— Не, почакай. И така, Алиша разказва за тази първа среща с Елън и изпуска — казвам ти, чиста случайност, между другото, — че Доминик я е дръпнал от колегите от „Сънсет“, за да я запознае с Елън. И специално споменава Хес, която е била в къщата на Нешек.

— Още по-добре.

— Именно. Тогава ми хрумва, че истинската причина Елън да е сигурна, че Доминик е чукал Алиша е, понеже Хес й е казала. Твърдяла, че ги е хванала в действие няколко пъти. Виж, няма съмнение, че Доминик е кръшкал доста. Каква е вероятността тогава да се остави да го хванат в собствения му кабинет и то не веднъж, а няколко пъти? И почвам да се чудя: ако Хес не казва на Елън истината, какво има против Алиша? Което ме довежда естествено до най-древния мотив на света.