Читать «Наградата» онлайн - страница 181

Джон Лескроарт

Тихото бръмчене на разговорите постепенно се стопи в тишина и всички очи се вдигнаха към Уайът.

— Бих искал да благодаря на всички ви, че дойдохте тук тази нощ — започна той, — но истината е, че никой от вас всъщност не го направи, понеже аз съм ви помолил. Фактически всеки един от вас е тук по собствени солидни причини, свързани изцяло с личния ви интерес. Някои от вас — господин Картър, госпожа Комо, госпожа Хес, — претендират за цялата или част от наградата. Други — господин Търнър, господин Мугиса, господин и госпожа Санчес, както и отново господин Картър, — искат да се уверят, че полицията разбира и вярва на алибитата им за нощите на двете убийства, тъй като не бива да се заблуждаваме — един и същи човек е убил Доминик Комо и Нанси Нешек.

— Точно така. И тя е тук в момента — изтърси Елън Комо. — Всички го знаем. — Погледна към Джул и посочи Алиша. — Не разбирам защо не я арестувате, инспекторе, защо вече не сте го направили. Има ли някакво съмнение още? Всички сме наясно какво е направила и защо…

Хънт протегна ръка към нея.

— Госпожа Комо, моля ви.

— Не, тя е права, Хънт — каза Джейми Санчес. — Защо, по дяволите?

Хънт огледа втренчено кръга.

— Добре, инспектор Джул е тук, за да извърши арест тази нощ, но той обеща това да не е Алиша Торп, освен ако не докажем, че е някой друг.

— Какви ги говорите? — възмути се Търнър. — Че някой от нас…?

— Мисля, че и сам можете да се досетите, сър — отговори Хънт.

Елън Комо се изправи от дясната му страна.

— Не съм дошла тук да ме обиждат по този начин. Аз съм жертвата в този случай. Убитият бе мой съпруг. На никой ли не му пука за това? Нямам намерение да участвам в тази работа. — Избута стола си и се обърна към вратата.

— Госпожа Комо! — Спря я Хънт. — Никой не ви обвинява в нищо. Седнете обратно. Моля ви, нуждаем се от всички тук, ако искаме да стигнем до истината.

Точно отсреща на Хънт Лорейн Хес каза:

— Наистина ли твърдите, че някой от нас е убил Доминик? А също и Нанси?

— Да, госпожо — потвърди Хънт. — Един от вас.

— Но аз бях… бях със сина ми…

— Не съм казал, че сте вие, госпожо Хес — Хънт огледа групата, — нито пък всички вие. Казах един от вас.

— И имате намерение да докажете това — каза Търнър, — така че да убедите Джул? Тук и сега? И как смятате да го направите?

— Като сравним историите, които разказахте и видим къде са противоречията. Но също така — отговори Хънт, — малко и чрез процеса на елиминиране. Например вие, господин Търнър. Господин Мугиса ви е откарал вкъщи веднага, след срещата на ОВ в нощта, когато бе убита Нанси Нешек. Синът ви, жена ви и другите деца, които са били у вас да подготвят декорите за представлението си, ще се закълнат, че сте били там с тях до лягането си. Никой не допуска, че сте направили нещо различно и вие можете да го докажете. Значи, не сте убили госпожа Нешек, а следователно и Доминик.