Читать «Тайните на Черната джунгла» онлайн

Емилио Салгари

Емилио Салгари

Част I

I. Убийството на индиеца

II. Тайнственият остров

III. Отмъстителят на Хурти

IV. В джунглата

V. Девата на пагодата

VI. Смъртната присъда

VII. Камамури

VIII. Една ужасна нощ

IX. Манчади

X. Удушвачът

XI. Вторият удар на удушвача

XII. Засадата

XIII. Мъчението

XIV. В Раймангал

XV. Сектата на Кали

XVI. През пещерите

Част II

I. Капитан Макферсън

II. Негапатнан

III. Спасителят

IV. Да убиваш за удоволствие

V. Бягството на тхуга

VI. Лимонадата, която развързва езика

VII. Цветята, които приспиват

VIII. Разкритията на сержанта

IX. Обсадени

X. Фрегатата

XI. Факирът

XII. Змиеукротителите

XIII. Неуспешна клопка

XIV. Подземията на пагодата

XV. Преследването

XVI. Смъртта на Виндхиа

XVII. Празникът на кравите

XVIII. Твърде късно

XIX. Англичани и удушвачи

XX. На борда на „Корнуел“

XXI. Освобождението

info

notes

1

2

Емилио Салгари

Тайните на Черната джунгла

Част I

Удушвачите

I. Убийството на индиеца

Ганг, известната река, почитана от древните и сегашни индийци, които считат водите и за свещени, след като прекоси снежните Хималаи и богатите провинции Кашмир, Делхи, Агра, Бенарес, Пагна и Бенгалия, се разделя на триста метра от морето на два ръкава и образува помежду им гигантско, насечено устие, единствено по красотата си в целия свят.

Двата внушителни водни ръкави от своя страна дават живот на множество рекички, канали и каналчета, кои го браздят във всички възможни посоки, голямата площ земи около Бенгалския залив и образуват безброй острови, островчета и плитчини, които в близост до морето са наречени съвсем понятно от англичаните „Sunderbounds“1.

Няма нищо по-тъжно, странно и ужасяващо от гледката на тези Sunderbounds Тук няма нито градове, нито села от север на Юг и от изток на запад човешкото око може да зърне само огромни гъсталаци от бодливи бамбукови дървета, впити едно в друго и чийто високи върхове се поклащат при всеки полъх на вятъра, който разнася непоносимите изпарения на загниващи растителни маси и множеството трупове, хвърлени от индийците в Ганг.

Рядко някое бананово дърво се извисява над тези върхари, а още по-рядко е група мангови дървета да стърчат сред тресавищата или до обонянието на човек да достигне сладостната миризма на ясмина и магнолията, които се крият плахо тук-там сред невъобразимия хаос на джунглата Денем властвува гробовна тишина, която гнети и най-смелите, но през нощта настъпва неописуема врява от крясъци ръмжене, писъци и вой, които смразяват кръвта.

Кажете на бешалеца да отиде на Mecraia на Sunderbuuin, и той ще ви откаже: обещайте му сто, двеста, петстотин рупии, и той пак ще остане непоклатим в решението си. Кажете на моланда . бедния жител на граничните райони, да навлезе в оши, джунгли, и той, подобно на бешалеца, ще ви откаже. Бешалецм и молангът имат право: проникването в тези джунгли е равносилно на смърт. Наистина там, сред тия купища от бодили и бамбукови дървеса, сред тресавищата и жългите води се крият тигрите, които дебнат преминаването на лодките, дори на големите плавателни съдове, за да се хвърлят на мостика и отмъкнат лодкаря или моряка, който дръзне да се покаже; Там са огромните, страшни крокодили, които дебнат жертвата си, грозните носорози, готови да се нахвърлят при най-малкото помръдване на листата,