Читать «Хартиеното момиче» онлайн - страница 53

Гийом Мюсо

Тя не се опита да ми отговори, а се съсредоточи в карането, което доведе до ново увеличаване на скоростта.

— Спомняте ли си миналата зима? Беше ви обещал, беше се заклел, че този път ще посрещнете новата година заедно. Зная, че за вас беше важно да започнете годината с него. Вие обичате този символ. И тогава, за да му доставите удоволствие, вие се бяхте погрижила за всичко. Бяхте резервирала едно хубаво малко бунгало на Хаваите и бяхте поела всички разноски по пътуването. Само че ето: точно преди да тръгнете, той ви съобщава, че не е могъл да се освободи. Все същите извинения: жена му, децата му… А спомняте ли си какво се случи след това?

Докато чаках отговора й, погледнах километража, който показваше 170 км/ч.

— Сега наистина карате прекалено бързо…

Тя пусна волана с едната си ръка и в знак на неприязън ми показа среден пръст точно в момента, когато камерата на радара направи своята най-красноречива снимка за деня.

Тя настъпи с всички сили педала на спирачката, но злото беше сторено.

Класическият номер: пост в началото на пущинак, на поне 800 метра преди най-малкото населено място…

Сирена и полицейска лампа.

Скрит зад един храст, „Фордът Краун“ на местния шериф излезе от скривалището си. Извърнах се да видя през стъклото синьо-червените сигнали на колата, която тръгна подир нас.

— Повторих поне ДЕСЕТ пъти, че карате прекалено бързо!

— А ако бяхте престанали да сте толкова гаден…

— Да прехвърляте отговорността за грешките си върху другите е много лесно.

— Искате ли да му офейкам?

— Престанете с тия простотии и отбийте встрани.

Били даде мигач и неохотно се подчини, докато аз продължавах да я обвинявам:

— Положението ни е абсолютно идиотско: нямате книжка, карате открадната кола и съвсем сигурно карахте с най-превишената скорост в историята на окръг Сан Диего!

— А, така ли, добре! Писна ми от вашите морализаторствания! Нищо чудно, че оная мацка се е чупила!

Гледах я ожесточено:

— Аз… Аз нямам думи, с които да ви нарека най-точно! Вие сте… десетте египетски язви в едно!

Дори не чух отговора й, тъй като бях твърде зает да съобразя последиците от разпита, на който щяха да ни подложат. Служителят на шерифа щеше да нареди бугатито да бъде спряно от движение, щеше да повика подкрепление, да ни откара в управлението и да предупреди Майло, че колата му е била намерена. После рискувахме положението да се усложни още повече, когато установеше, че Били няма нито лична карта, нито шофьорска книжка. Да не говорим за моя статус на знаменитост с условна присъда, което нямаше да ни оправи нещата.

Патрулката спря на няколко метра зад нас. Били беше изключила мотора и подритваше с крак седалката си като малко дете.

— Не хитрувайте. Стойте си така и сложете ръцете си на волана.

В наивността си тя разкопча още едно копче на блузата си, за да открие допълнително гърдите си, което вече ме изкара извън кожата ми:

— Ако си мислите, че това ще го развесели! Вие не осъзнавате постъпките си! Току-що извършихте феноменално превишаване на скоростта: 170 км/ч в зона с ограничение до 90. Очаква ви незабавно изправяне пред съда и няколко седмици в затвора!