Читать «Танц във въздуха» онлайн - страница 135

Нора Робъртс

— Не мога да ти го отнема.

— Назаем — каза Миа и закачи медальона на врата на Нел. — Прабаба ми е била много хитра вещица. Намерила си богат съпруг, натрупала състояние на борсата и успяла да го задържи, за което съм й безкрайно благодарна. Не бих понесла да живея в бедност. Била е и лечителка, преди на острова да пристигне дипломиран медик. Лекувала брадавици, израждала бебета, зашивала рани и помогнала на половината жители на селото, когато избухнала опасна грипна епидемия.

— Забележително. Какво означава издълбаният надпис?

— Знаци от древен език, подобни на онези върху свещените камъни в Ирландия. Означават смелост. Сега, след като ти дадох смелостта си, приеми моя съвет: поспи! Остави го да се бори с чувствата си, докато и ти изясниш своите. Когато отидеш при него — колкото и да те обича, той няма да дойде при теб, — трябва да бъдеш наясно какво желаеш и какво си готова да сториш, за да го получиш.

— Държиш се като идиот, Зак.

— Добре. Ще млъкнеш ли най-сетне?

Рипли смяташе, че като негова сестра има правото да не изпълни тази негова молба.

— Слушай, знам, че е постъпила ужасно. Но нима не желаеш да узнаеш защо? — Удари с длани по бюрото му и се наведе, за да го накара да срещне погледа й. — Не ти ли се иска да я притиснеш и да й зададеш безброй въпроси, докато не получиш обяснение защо не е прекратила брака си?

— Имаше предостатъчно време да ми каже, ако бе пожелала.

Той се съсредоточи върху екрана на компютъра си. Не бе пътувал отвъд морето само за да купи годежния пръстен. Беше свидетелствал по съдебно дело и сега, след като бе приключило, можеше да актуализира информацията си.

Рипли издаде звук, среден между ръмжене и вик.

— Подлудяваш ме. Не знам как самият ти все още не си полудял. Влюбен си в омъжена жена.

Спести й убийствения поглед.

— Този факт е съвършено ясен в съзнанието ми в момента. Върви да патрулираш!

— Очевидно е, че тя не иска да има нищо общо с другия мъж. Напуснала го е. Очевидно е и че е луда по теб, както и ти по нея. Откога е тук, от пет месеца? По всичко личи, че има намерение да се установи на острова. Каквото и да е преживяла по-рано, то вече е минало.

— Тя е законно омъжена. Не мога да си го обясня.

— Да, да. Мистър Почтеност. — Възхищаваше се на моралните му принципи, но понякога я ядосваха. — Остави нещата за известно време такива, каквито са. Защо трябва да се жениш за нея за бога? О, почакай, забравих с кого разговарям. Но ако искаш съвета ми…

— Не, благодаря.

— Добре. Пържи се в собствения си сос тогава. — Грабна якето си, но след миг отново го остави. — Съжалявам. Не мога да гледам как страдаш.

Зак знаеше това и престана да се преструва, че е съсредоточен върху файловете. Нервно потърка чело.

— Не мога да изградя съвместен живот с жена, чиято връзка с друг мъж все още не е приключила. Не мога да спя с нея, щом е законно омъжена. Толкова обичам Нел, че не бих могъл да продължа да се срещам с нея, без да очаквам брак, семеен уют и деца. Не съм способен на това.