Читать «Україна масонська» онлайн - страница 96

Віктор Савченко

Купець Жан Рено прибув до Одеси у 1802 р. i представлявся властям як консул Францiї в Одесi та Новоросiї. За клопотанням Рiшельє масон Жан Рено отримав французьке дворянство i титул барона. Можливим масоном одеської ложi був друг де Рiшельє – колезький асесор, великий херсонський помiщик Микола Iванович Штиглиц, який пожертвував 100 тис. золотих рублiв на створення Рiшельєвського лiцею.

В одеському оточеннi де Рiшельє помiтною фiгурою був його близький друг єзуїт абат Нiколь Андре-Людовiк Кретьєн – iнспектор єзуїтської колегiї в Парижi, вихователь дiтей росiйського посланця у Константинополi. Ще у 1793 р. абат емiгрував до Росiйської iмперiї, де до 1806 р. керував пансiоном для дiтей аристократiв у Петербурзi (першими учнями абата бул знаменитi масони М. Орлов, С. Волконський, А. Бенкендорф). З 1811 р. абат жив в Одесi. Вiн став вiзiатором (керiвником) католицьких церков у Новоросiї. Абат у 1817 р. заснував одеський Рiшельєвський лiцей i був його першим директором, але невдовзi його звинуватили у прозелiтизмi i вiн змушений був покинути Одесу. У 1818-1820 рр. вiн жив у Швейцарiї (в цiй країнi до єзуїтiв було негативне ставлення). Пiсля Швейцарiї абат переїхав до Францiї, де за протекцiєю де Рiшельє став ректором Паризького академiчного округу. Слiд зазначити, що єзуїти вважалися основними борцями з «масонською небезпекою». Разом iз тим деякi з них, не пориваючи з єзуїтами, таємно переходили в орден масонiв. Вони ставали «п'ятою колоною» в станi iдеологiчних опонентiв масонства. Очевидно, таким єзуїтом був i абат Нiколь, який «засвiтився» як масон у ложi «Сердечнiсть» у Лозаннi (Швейцарiя) i в ложi «Палестини» в Петербурзi.

Ще один одеський єзуїт, друг де Рiшельє й абата Нiколя – Вiтрi Ервiранж (у минулому один iз командорiв Мальтiйського ордену) був протоприскiтером єзуїтiв у Новоросiї, викладачем Закону Божого у Шляхетному iнститутi Одеси i «потенцiйним» таємним масоном.

Пiсля перемоги сил коалiцiї над Наполеоном де Рiшельє вирiшив повернутися до Францiї й облаштовувати свою Батькiвщину пiсля жахiв революцiй i вiйн. У вереснi 1814 р. де Рiшельє покинув Одесу, доручивши Одеське градоначальство коменданту мiста масону, генерал-майору Кобле (до грудня 1815 р. виконував обов'язки градоначальника Одеси), а вiйська, що були у пiдпорядкуваннi де Рiшельє, – генерал-лейтенанту Михайлу Михайловичу Бороздiну (прийнятий до масонства адмiралом С. Грейгом, був комендантом острова Корфу у 1800 р.).

Шотландець за походженням, Томас Кобле, служив Росiйськiй iмперiї ще з кiнця 80-х рокiв XVIII ст. У 1792 р., за два роки до заснування Одеси, пiдполковник Кобле отримав вiд казни 12 тис. десятин землi поблизу Хаджибея, а у 1895 р. – земельнi дiлянки в Одесi.